Vliegen

Week 1 De deltavlieger

Durf jij hoog in de lucht te vliegen net zoals de vogels? Of durf je misschien nog hoger? Wat jammer dat wij geen vleugels hebben. Maar in een vliegtuig, helikopter of luchtballon kun je wel meevliegen. Er zijn zoveel manieren om te vliegen! Ga je mee? Dan stijgen we op!

Heel lang geleden probeerden mensen te vliegen. Ze maakten hele grote vleugels vast aan hun armen en sprongen dan van een heuvel. Lukte dat? Meestal niet…. Soms deden ze zich wel pijn. Zou jij ook zo graag willen vliegen, net als een vogel? Zie je de deltavlieger? Hij vliegt met een hele grote vleugel, een deltavleugel. Hij hangt aan stevige kabels die aan de vleugel vastgemaakt zijn. Zou jij dat durven? Kijk maar eens naar deze deltavliegers

Achtergrondinfo: de benaming deltavlieger komt van de Griekse letter delta Δ die de vorm van een driehoek heeft, net zoals de deltavleugel.

 

Wat doe je aan als het koud is?

Hoe hoger je vliegt, des te kouder het wordt. Ben je wel eens op een hoge berg geweest? Misschien lag daar wel sneeuw terwijl het zomer was. De deltavlieger vliegt hoog in de lucht. Zou hij het koud krijgen? Wat moet hij aantrekken om lekker warm te blijven? Wat doe jij aan wanneer je koud bent? Kleur de deltavlieger of beplak hem met stukjes gekleurd papier. 

Bouw een deltavleugel

Nodig:

  • Stevig karton
  • LEGO-poppetjes of andere kleine poppetjes
  • Pijpenragers
  • Verf, kleurpotloden of gekleurd papier om te versieren

Knip uit stevig karton een driehoek. Prik een gaatje voorin de vleugel. Laat de kinderen de vleugel mooi versieren. Knip de pijpenrager op de juiste lengte zodat het poppetje er ‘klem’ in komt te hangen. Duw de beide uiteinden van de pijpenrager aan de onderkant van de deltavleugel door het gaatje. Draai de uiteinden van de pijpenrager een paar keer om elkaar heen en plak het stevig vast met een plakbandje op de bovenkant van de vleugel. Laat de kinderen op 1 lijn staan met de deltavleugel in hun hand. De deltavleugel wordt nu zover mogelijk naar voren gegooid. Welke vlieger komt het verst?

Kijk eens goed naar de deltavlieger. Hij draagt een stevige helm op zijn hoofd. Waarvoor zou dat zijn? Stel je voor dat hij toch valt en zijn hoofd heel hard stoot. Welke mensen dragen ook een helm? Denk aan een brandweerman, bouwvakker, motorrijder, enz.

Als je naar het filmpje van de deltavlieger hebt gekeken, dan zie je dat hij zijn benen in een soort zak heeft gestopt. Z’n benen blijven dan lekker warm en hij zweeft gemakkelijker door de lucht.

Vliegen

Leg een deken of laken op de grond. Laat twee volwassenen de uiteinden hiervan stevig vasthouden. Om de beurt mogen de kinderen op hun buik hierop liggen. De volwassenen tillen voorzichtig de deken met kind een stukje omhoog. Het kind gaat zweven en ervaart een klein beetje het gevoel van vliegen.

De vlieger van de deltavleugel moet met zijn lijf sturen. Hij hangt aan een driehoek van buizen. Kijk maar eens goed naar de foto. Duwt hij zijn lijf naar links, dan gaat de vleugel ook naar links. Duwt hij zijn lijf naar rechts, dan gaat de vleugel ook naar rechts.

Kan jij al fietsen op een driewieler of op een fiets? Wat moet je doen als je de bocht om wilt naar links of naar rechts? Ga jij ook sturen?

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven