Kleine beestjes in de tuin

Week 1

Er waren eens twee lieveheersbeestjes. Ze vonden elkaar heel erg lief en gaven elkaar de hele dag kusjes. Toen vroeg meneer Lieveheersbeestje aan mevrouw ‘Zullen we met elkaar gaan trouwen?’ Daar hoefde mevrouw Lieveheersbeestje niet lang over na te denken. Ze was zo verliefd en wilde graag met meneer Lieveheersbeestje trouwen. Het werd een prachtig feest. Alle ooms en tantes, de neefjes en nichtjes, de vriendjes en ook opa en oma Lieveheersbeestje kwamen naar het feest.

Op de tafels stonden grote schalen met eten: bladluizen! Want dat vinden Lieveheersbeestjes erg lekker. Glaasjes limonade waren er ook en een paar kommetjes met vlindereitjes. De buiken van de lieveheersbeestjes werden erg vol en ze hadden veel plezier met elkaar. Ze dansten de hele avond. En toen het feest voorbij was, gingen de bruid en de bruidegom naar buiten en vlogen ze weg: ze gingen op reis naar een mooie tuin. En daar bouwden ze een lieveheersbeestjes-huisje, waar mevrouw Lieveheersbeestje na een paar weken heel veel eitjes in legde: lieveheersbeestjes eitjes!

Het duurt 7 dagen voordat de eerste eitjes open gaan en er hele kleine beestjes uitkomen. Ze lijken niet op lieveheersbeestjes, maar op larfjes. De larfjes beginnen meteen te eten: bladluizen! Want dat vinden ze het allerlekkerst.

Eén klein larfje gaat heel veel eten. Ze wordt zo groot en zwaar dat het blaadje waar ze op zit naar beneden buigt. Het kleine larfje valt uit de struik op de grond. ‘Help!’ roept het larfje, maar niemand hoort haar.

We maken een lieveheersbeestje

Nodig:

 • Wit papier
 • Zwart papier
 • Rode verf
 • Sponsje
 • Zwarte wasco
 • Splitpennen
 • Wiebeloogjes

Smeer het sponsje in met rode verf. Laat de kinderen hun beide handjes een voor een op het sponsje met rode verf duwen. De gekleurde handen worden nu op het witte papier gedrukt. Laat het goed drogen en knip daarna uit. De rode handjes zijn de schilden van het lieveheersbeestje. Knip een grote en een kleine ovaal uit het zwarte papier. Dit is de buik en het hoofd van het lieveheersbeestje. Knip twee sprieten uit het zwarte papier. Laat de kinderen zelf de verschillende onderdelen van het lieveheersbeestje opplakken op het witte papier. Maak de schilden met splitpennen vast zodat ze kunnen bewegen.Plak de wiebeloogjes op de kop. Tot slot kunnen er nog (zwarte) stippen op de schilden getekend worden.

 1. Teken een groot lieveheersbeestje (of print de afbeelding). Knip zoveel stippen uit zwart papier als nodig is. Verstop de stippen in de kamer en laat de kinderen de stippen zoeken. Als een stip gevonden is, wordt hij op het lieveheersbeestje geplakt.

 

Hoeveel stippen heeft het lieveheersbeestje?

Nodig:

Print de afbeelding van het lieveheersbeestje of knip zelf uit zwart en rood papier een lieveheersbeestje. Trek cirkels op de schildjes (bijvoorbeeld met een watervaste stift) die goed zichtbaar zijn. Knip uit zwart papier kleine cirkels die in de getekende cirkels passen. Leg deze zwarte cirkels samen met het lieveheersbeestje in het midden van de kring. 

Laat de kinderen in een kring zitten. Je legt het lieveheersbeestje zonder stippen in het midden op de grond. Laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Zoveel ogen als er gegooid worden, zoveel stippen mogen er op het lieveheersbeestje worden gelegd.

Langzaam kruipt het kleine larfje weer naar boven in de struik. Maar waar zijn al haar broertjes en zusjes gebleven? En waar zijn alle bladluizen? De broertjes en zusjes van larfje zijn naar een andere struik gekropen, want alle bladluizen waren op. Ons kleine larfje gaat ook maar verder kruipen naar een andere struik om bladluizen te zoeken, want ze heeft zo’n honger. Maar ze is wel een beetje verdrietig, want ze is helemaal alleen…. Larfje groeit heel snel en al gauw is haar jasje te klein. Het scheurt kapot… Gelukkig zit er onder het oude jasje van het larfje een nieuw jasje. Na een paar weken is ze groot en dik geworden. Haar jasje wordt helemaal hard. ‘Wat gebeurt er?’ zegt het larfje. Het larfje verandert in een pop en zit vast aan een takje. Na een week begint de pop te bewegen. En weet je wie uit de pop kruipt? Lola lieveheersbeestje. Nu is ons larfje een echt lieveheersbeestje geworden. Wat is Lola blij met haar mooie vleugels en zwarte stippen op haar schilden. Ze kruipt naar de hoogste tak en vliegt weg…. om nog meer bladluizen te zoeken. In de verte ziet ze mooie struiken staan. Daar zitten vast veel bladluizen. Lola vliegt er snel naartoe. En wie ziet ze daar ook zitten? Al haar broertjes en zusjes! Ze zijn allemaal veranderd van een larfje in een lieveheersbeestje. Wat zijn ze blij dat ze Lola weer zien! ’s Avonds vieren ze feest, alle lieveheersbeestjes zijn uitgenodigd. Ze zingen en dansen en eten bladluizen en drinken glaasjes limonade. En als de muziek gaat spelen, komt er een heel leuk lieveheersbeestje naar Lola toegelopen. ‘Wil je met me dansen?’, vraagt het lieveheersbeestje. Dat wil Lola heel graag. Ze dansen de hele avond en worden de beste vrienden. Misschien gaan ze wel een keertje trouwen….

Lieveheersbeestjes in het hoge gras

Nodig:

 • Stevig blauw A-4 papier
 • Groen papier
 • rode verf
 • sponsje
 • Zwarte wasco of viltstift
 • Schaar
 • Lijm

Laat de kinderen lange stroken van het groene papier knippen of scheuren (of doe dit voor de kleine kinderen). De groene stroken papier worden kriskras op het blauwe papier geplakt. Smeer rode verf . op het sponsje en laat de kinderen hun wijsvinger op het sponsje duwen. Vervolgens drukken ze hun vinger op het blauwe papier. De rode duimpjes zijn de lieveheersbeestjes.Teken nu met de zwarte wasco of viltstift de stippen op de ruggen van de lieveheersbeestjes.

Leuke boeken over Lieveheersbeestjes

Ook leuk om met de kinderen te bekijken:

Het vervelende lieveheersbeestje van Eric Carle

Op schooltv een filmpje over het leven van een lieveheersbeestje

Een liedje van Pino over een lieveheersbeestje

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven