Sprookjes introductie

Week 1 Roodkapje en de wolf

Er was eens een lief klein meisje. Ze woonde samen met haar moeder in een gezellig huis vlakbij het bos. Het meisje speelde heel vaak in het bos. Dan ging ze bloemen plukken of met de dieren spelen, konijntjes, of babyhertjes. Moeder zei altijd ‘Vergeet niet je rode mutsje op te zetten, het is koud in het bos!’ als het meisje naar buiten ging. Daarom noemde iedereen haar Roodkapje.

We maken een mooie rode muts voor Roodkapje

Nodig:

Print de afbeelding van Roodkapjes muts of teken hem na. Geef de kinderen stukjes rood papier. Het is ook leuk om allemaal verschillende roodtinten te gebruiken. Het rode papier mag in kleine stukjes worden gescheurd en op de muts van Roodkapje worden geplakt. 

Mandje met koekjes naar oma

Op een dag wil Roodkapje weer in het bos gaan spelen. Maar moeder zegt ‘Oma is ziek! Wil jij wat koekjes naar oma brengen?’ Roodkapje vindt het heel leuk om door het bos te wandelen en bij oma op visite gaan. Het huis van oma staat middenin het bos. Samen met mama bakt Roodkapje lekkere koekjes. Mama stopt ze in een mandje en legt er een theedoek over. Roodkapje trekt haar rode jasje aan en zet haar rode mutsje op.

Gebruik je het Bubo-bord? Dan kun je gebruik maken van de illustraties bij dit sprookje

We bakken koekjes voor oma

Nodig voor ongeveer 20 koekjes

 • 100 gram havermout
 • 85 gram bruine basterdsuiker
 • 90 gram boter
 • 3 gram bakpoeder
 • 30 gram rozijnen

Was de rozijnen en laat ze wellen. Droog de rozijnen goed. Vermeng havermout, suiker, boter en bakpoeder met elkaar. Kneed er de rozijnen door. Vet de bakplaat in en leg er kleine bergjes deeg op (van ongeveer 1-2 cm doorsnee). Druk de bergjes deeg met de achterzijde van een lepel een beetje plat. Bak de koekjes 15 minuten lang op 170 graden.

We spelen Roodkapje

Laat een kind ‘Roodkapje’ spelen en een ander kind ‘moeder’. De moeder vraagt aan Roodkapje ‘Wil je koekjes naar oma brengen? Want oma is een beetje ziek’. Roodkapje zegt ‘Dat vind ik heel leuk! Gaan we dan koekjes bakken?’
Laat de kinderen zoveel mogelijk hun gang gaan in hun spel. Je kunt bijvoorbeeld een rode sjaal of doek om het hoofd van ‘Roodkapje’ binden. Een mandje klaarzetten waar je wat (speelgoed) koekjes in kan stoppen, enz.

‘Je moet wel op de bospaden blijven lopen Roodkapje!’ zegt moeder. ‘Ja hoor’, zegt Roodkapje, ‘dat zal ik doen.’ Roodkapje gaat op weg met haar rode jas aan en haar rode muts op. Het mandje met koekjes houdt ze stevig vast. Opeens hoort ze geritsel in het bos. Dat is vast een konijntje of een eekhoorn, denkt Roodkapje. Ze loopt vrolijk verder. Maar dan hoort ze weer geritsel en een beetje gegrom. Roodkapje schrikt wel als ze ineens een wolf tevoorschijn ziet komen. ‘Dag meneer Wolf’, zegt Roodkapje. ‘Dag meisje’, zegt de wolf, ‘wat doe jij hier middenin het bos?’ Roodkapje vertelt de wolf dat ze koekjes naar haar zieke oma gaat brengen. De wolf likt met z’n tong om z’n bek en denkt ‘ik zou die lekkere koekjes ook wel willen opeten’.

Roodkapje schrikt van de wolf

Nodig:

Vouw het gekleurde papier in de breedte 1 x dubbel en leg het daarna weer open. Vouw nu de twee zijkanten naar binnen. Knip de wolf en Roodkapje uit. Knip de bomen uit (je kunt de boom natuurlijk ook zelf uit groen papier knippen). Laat de kinderen op de voorkant van het papier, de bomen en Roodkapje plakken en middenin (achter de zijflappen) de wolf. Vertel dat Roodkapje door het bos loopt, wat geritsel hoort en ineens de wolf achter de bomen ziet (klap de zijflappen van het papier open).

‘Weet je wat oma’s ook heel leuk vinden?’ zegt de wolf met een heel lief stemmetje. Roodkapje denkt goed na en zegt ‘een mooie tekening?’ ‘Nee, nee, nee’, zegt de wolf. ‘Oma’s vinden bloemen erg leuk. En in het bos staan veel bloemen. Pluk maar een grote bos bloemen voor jouw oma, daar wordt ze vast erg blij van!’ Dat vindt Roodkapje een heel leuk plan en ze loopt direct dieper het bos in om bloemen te zoeken. Ondertussen rent de wolf naar het huis van oma. Hij klopt op de deur van het huis. Dan hoort hij oma zeggen: ‘Trek maar aan het touwtje, dan gaat de deur vanzelf open’. Als hij binnenkomt, schrikt oma zich een hoedje. Ze springt uit haar bed en rent naar buiten. De wolf trekt een nachthemd van oma aan en zet een muts van oma op z’n hoofd. Dan klimt hij in het bed van oma. Net op tijd, want daar hoort hij geklopt op de deur van oma’s huis. De wolf zegt ‘Trek maar aan het touwtje, dan gaat de deur vanzelf open’. Roodkapje stapt naar binnen. In haar ene hand heeft ze het mandje met koekjes en in haar andere hand een mooie bos bloemen.

Een mandje met bloemen voor oma

Nodig:

 • Saté prikkers
 • Vouwblaadjes
 • Plakband
 • Eventueel kleurpotloden
 • Kartonnen bekers
 • Pijpenragers

Knip uit de vouwblaadjes allerlei vormen bloemblaadjes. Laat de kinderen de bloemblaadjes willekeurig op elkaar plakken. Plak met een plakbadje de bloemen op de saté prikker. Maak gerust veel bloemen om ze later in het vaasje te stoppen. Knip de kartonnen beker in aan de rand. Vouw de randen om en perforeer aan weerszijden. Steek de uiteinden van een pijpenrager door de gaatjes. Dit is het hengsel van de bloemenmand.

Roodkapje kijkt eens goed naar oma in het bed. ‘Oma, wat ziet u er gek uit. Bent u erg ziek?’ De wolf zegt met een zielig, oud stemmetje ‘Ja Roodkapje, oma is erg ziek’. ‘Maar oma, wat hebt u grote ogen!’ ‘Dan kan ik je beter zien’, zegt de wolf. ‘En wat hebt u grote oren!’, zegt Roodkapje. De wolf zegt ‘Dan kan ik je beter horen’. Ondertussen is oma om haar huisje heengelopen en kijkt door het raam naar binnen. Wat schrikt ze als ze de stoute wolf in haar bed ziet liggen en Roodkapje die bij het bed staat. Ze pakt een grote tak uit het bos en sluipt heel zachtjes naar binnen. Roodkapje vraagt aan de wolf ‘Oma, wat hebt u een grote mond!’ De wolf springt uit bed en roept ‘Daarmee kan ik alle lekkere koekjes opeten!’ Maar dan staat oma ineens in de kamer en geeft de wolf een harde klap op z’n billen. De wolf schreeuwt van de pijn en loopt zo snel hij kan naar buiten, het bos in. Wat is Roodkapje geschrokken en wat is ze blij dat oma net op tijd binnen kwam. Oma zet snel een kopje thee en samen eten ze de heerlijke koekjes die moeder en Roodkapje hebben gebakken.
Roodkapje en oma leven nog lang en gelukkig.

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven