Over Piet en Max en Sinterklaas

Het huis van opa Piet

Tjonge, wat is het donker in het huisje van opa Piet. Donker en koud… Het is al een tijdje herfst. De blaadjes zijn bijna allemaal uit de bomen gewaaid en ’s nachts wordt het al echt koud. Opa Piet zou het helemaal niet erg vinden als de familie Onder de openhaard aan zou doen ’s avonds. Dan worden z’n pootjes tenminste weer een beetje warm en kan hij ’s nachts lekker slapen. Maar wacht eens even….. ‘De pootjes van opa Piet?’ Ja, je hebt het goed gehoord! Opa Piet heeft pootjes, vier pootjes. Opa Piet is een … muis. Dat had je niet gedacht he? Hij woont in de schoorsteen van de familie Onder. Daar heeft hij een tijdje geleden een holletje gemaakt. Dat was een hele klus hoor! Er zat toevallig al een steentje los in de schoorsteen. Daar heeft opa Piet net zo lang aan zitten trekken totdat het steentje eruit viel, midden in de open haard. Familie Onder dacht dat er een vogel in de schoorsteen zat. Maar dat was niet zo. Het was het steentje dat opa Piet had losgemaakt. En nu is er op de plaats van dat steentje een heel gezellig huisje. Wel een beetje donker, maar opa Piet heeft kaarsen die hij aan kan steken. En als het winter wordt, heeft opa het heerlijk warm.

Liedje

Liedje (op de wijs van ‘opa Bakkebaard’)

Opa Pietje heeft een huisje
En in dat huisje daar is het goed
Opa Pietje is aan ‘t werken
En weet jij wel wat hij doet

Hij maakt het licht
Met een kaarsje, met een kaarsje
Hij maakt het licht
Zo maakt hij het licht.

De schoorsteen

Nodig:

  • duplo blokken of
  • grote bouwblokken

We maken de schoorsteen waar Opa Piet zijn huisje heeft. Eerst moeten we een toren van de blokken bouwen. Dat is de schoorsteen. En ergens in die schoorsteen maken we een holletje. Dat is het huisje van opa Piet.

Opa schrijft een brief

Toch is opa Piet niet zo blij als je zou denken. Opa is een beetje eenzaam. Weet je wat dat is? Dan ben je helemaal alleen, terwijl je heel graag samen met een vriend of vriendin wilt zijn. Op een avond als opa weer in zijn huisje is gekropen en een kaarsje heeft aangestoken, denkt hij heel diep na: 'Over een poosje is het jaar alweer afgelopen en begint er weer een nieuw jaar… Ik vind het helemaal niet leuk wanneer ik zo alleen ben. Wie zou bij mij willen komen logeren?’ Ineens krijgt opa Piet een geweldig idee! Z’n neef uit Spanje wil al heel lang eens naar Nederland komen. Maar het is zo’n lange reis voor een kleine muis. Het is ook een gevaarlijke reis voor een kleine muis, er kan van alles gebeuren. ‘Ik ga neef Max toch een brief schrijven en hem vragen of hij bij mij wil logeren’, denkt opa. Opa pakt z’n schrijfblok en pen en begint te schrijven: ‘Allerbeste Max, wat zou je er van vinden om binnenkort naar Nederland te komen en bij mij te logeren …’ 

Muis met kaas

Nodig:

  • papier
  • krijtjes of kleurtjes
  • plakband

We maken voor opa Piet een schilderijtje. Dat kan opa in z’n huisje ophangen. Zo wordt het heel gezellig. 

Houtduif Houtje

De volgende ochtend, het is nog een beetje donker, roept opa de grote houtduif die altijd op de schoorsteen van familie Onder zit. ‘Houtje, word eens wakker!’ ‘Houtje!!’ Waar zit die oude houtduif toch? Er zit niets anders op dan naar boven te klimmen in de schoorsteen en te gaan kijken waar Houtje de houtduif is. Opa trekt een warme trui aan, doet z’n bontlaarzen aan, pakt de brief voor neef Max en klimt naar boven. Na een lange klim staat hij op het randje van de schoorsteen. Vlak naast hem hoort hij Houtje snurken…. Ach, Houtje is al een oude houtduif, hij wil het liefst zo lang mogelijk slapen. Voorzichtig schudt opa Piet aan z’n vleugel. Houtje wordt wakker en kijkt slaperig om zich heen: ‘Wie heeft me wakker gemaakt?’ ‘Dat heb ik gedaan’, zegt opa Piet. ‘Ik heb je nodig, Houtje! Ik ben een beetje eenzaam en daarom heb ik een brief geschreven aan mijn neef Max in Spanje. In de brief staat of hij zin heeft om bij mij te komen logeren. Dan ben ik niet meer zo eenzaam, begrijp je?’ ‘Maar ik ben toch ook je vriend opa Piet?’, zegt Houtje. Dat is natuurlijk wel zo, maar ja, een houtduif past natuurlijk niet in zo’n klein huisje van opa Piet. En een houtduif kan natuurlijk ook niet door de schoorsteen naar beneden klauteren. ‘Wil jij deze brief voor neef Max naar Spanje brengen, lieve Houtje?’ vraagt opa met z’n allerliefste stem. 

Brief voor Max

Heb jij wel eens een brief of een kaart naar iemand gestuurd? Zullen we eens een kaart naar iemand sturen die we heel erg lief vinden? Misschien je papa of mama, opa of oma of je allerbeste vriendje?

Nodig:

  • witte A-4 papieren
  • kleurtjes
  • versiermateriaal
  • envelop
  • postzegel

Maak een mooie tekening en vraag of je leidster er iets op wil schrijven wat jij graag wilt. Bijvoorbeeld: ‘Lieve opa en oma, ik vind jullie heel erg lief. Groetjes van … (je naam)’

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven