Nachtdieren

Week 1 De uil

Alles wat met nacht en donker te maken heeft, is in eerste instantie wel een beetje spannend. Misschien heb je ’s zomers wel eens gekampeerd en hoorde je ’s nachts vreemde geluiden. En wat voor de één een volstrekt ‘veilig’ en bekend geluid is, is voor de ander eng.

Misschien is het meest bekende nachtdier wel de uil. Een van de grootste uilensoorten van de wereld is de oehoe. Hij kan 75 centimeter lang worden. Dat is ongeveer zo hoog als jullie eettafel. Als hij zijn vleugels helemaal uitstrekt is hij tot 180 centimeter breed. Van het ene puntje van zijn vleugel tot het andere puntje. Twee kinderen naast elkaar met uitgestrekte armen zijn ongeveer even breed. En weet je hoe zwaar een oehoe is? Tussen de 2 en 4 kilo. Til maar eens een pak melk. Dat is ongeveer even zwaar als 1 kilo. Dus twee pakken melk wegen 2 kilo. Nu weet je hoe zwaar een uil kan zijn. Een oehoe kan ook best oud worden. Hoe oud is jouw opa of oma? Heel oud? Misschien wel zo oud als een oehoe en dat is 75 jaar.

Bekijk leuke en interessante filmpjes over uilen. Laat zien dat uilen grote ogen hebben, sterke klauwen en een kromme snavel. 

Uilen knutselen

Nodig:

  • Voor elk kind een dennenappel
  • Watjes
  • Restjes vilt
  • (eventueel) Plakoogjes

Elk kind krijgt een dennenappel. Zorg ervoor dat de dennenappel goed droog is, waardoor de schubben open staan. Leg watten in het midden en laat de kinderen hiervan kleine stukjes pakken. Deze stukjes watten worden tussen de schubben van de dennenappel gestopt. Met de vingers worden de watjes goed aangeduwd. Knip zelf van tevoren per uiltje, twee vleugels, een snavel, twee ogen en twee pupillen.

Laat de kinderen naar eigen inzicht de vleugels, snavel, ogen en pupillen op hun uiltje plakken.  

Uilen eten geen boterham met pindakaas of aardappelen met groente. Uilen zijn roofvogels, dat betekent dat ze andere dieren opeten. Het lekkerst vindt de oehoe duiven, muizen, ratten en egels.

Lekker eten voor de uil

Nodig:

  • Kartonnen wegwerpbordjes
  • Scharen
  • Lijm
  • Kleurplaat

We gaan een lekker bordje eten voor de uil maken. Kijk op de kleurplaat of er een afbeelding is van dieren die de uil lekker vindt. Knip of scheur dat uit en plak het op het bordje.

Hierna kun je alles mooi kleuren: eet smakelijk uil!

Zoek de juiste schaduw

Nachtdieren zijn wakker in de nacht wanneer het buiten donker is. Wat ook met donker en licht te maken heeft, zijn schaduwen. Als je met je rug naar de zon, op de grond kijkt, zie je je eigen schaduw. Je schaduw is donker en de zon is licht. Wanneer er veel wolken voor de zon schuiven wordt het buiten wat minder licht. Wanneer de zon 's avonds ondergaat, wordt het helemaal donker. 

Maak je gebruik van het Bubobord, print dan de afbeelding met schaduwfiguren, lamineer ze en knip ze uit. Plak er een zelfklevend klittenbandje achter. Laat de kinderen proberen bij elk figuurtje de juiste schaduw te vinden. 

Tip: ga eens naar buiten wanneer de zon fel schijnt. Neem stoepkrijt mee en trek de omtrek van de schaduw van de kinderen. Laat ze vervolgens zelf de schaduw van een ander kind omtrekken.

Nachtdieren kunnen goed kijken in het donker. De oehoe kan dit ook heel goed. Hij kan zijn kop helemaal naar achteren draaien. Hoe ver kan jij je hoofd draaien? Kunnen wij ook goed in het donker kijken? Of moeten we een lamp aandoen wanneer het donker wordt? Doe je handen maar eens voor je ogen en loop een paar stappen vooruit. Denk eraan dat je niet valt! Dat is best spannend hè? 

Nachtdieren kunnen ook goed horen. De oehoe kan heel goed horen. Z’n oren kun je niet zien. Ze zitten verstopt onder de veren van z’n kop. Het ene oor van de oehoe zit wat hoger dan het andere oor. Kjik eens naar je eigen oren: zitten ze even hoog?

Kunnen wij net zo goed horen als de grote oehoe? 

Hoe goed kan ik horen?

Nodig: Kookwekker

Spel 1: De kinderen wachten in de gang terwijl jij de kookwekker verstopt. Wanneer ze binnengeroepen worden, moeten ze heel stil zijn en goed luisteren. Horen ze het tikken van de kookwekker? Wie vindt de kookwekker het eerst?

Spel 2: Verstop de kookwekker terwijl de kinderen in de gang wachten. Roep ze binnen en laat ze in een kring zitten. Iedereen moet heel stil zijn en goed luisteren. Horen ze het geluid van de kookwekker? Komt het geluid van links of rechts, van voren of van achteren? Misschien zelfs van boven? Praat over verschillende richtingen en laat de kinderen wijzen naar de plek waar ze denken dat de eierwekker verstopt is. Een van de kinderen mag gaan staan en zoeken.

Wat veel indruk zal maken op de kinderen is een bezoekje aan echte uilen. Is er een dierentuin in de buurt of misschien een roofvogelcentrum? Je kunt ook bij Uiltopia een uilenmiddag organiseren. Zij werken met verschillende uilen. Kijk op hun site voor de mogelijkheden! 

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven