Muizen op de boerderij

Week 1

Max, Mini, Pedro en Piep liggen met z’n vieren in het grote muizenbed te slapen. Eigenlijk slapen ze veel te lang. Ze zijn een beetje lui geworden. Ze hebben genoeg eten in huis en het is lekker warm in hun bed. Langzaam worden ze wakker door het gefluit van een vogel. Hij fluit een prachtig lied: een lentelied! De muizen zijn ineens klaarwakker, ze springen uit bed, eten de laatste hapjes van de vetbol en kijken om het hoekje van de deur. De zon schijnt en de lucht is blauw. ‘We gaan naar buiten, waar de vogels fluiten!’, roepen ze. Ze verstoppen zich voor de tweede keer achter het gordijn en wachten tot de mensen naar buiten gaan. ‘Maar waar gaan we dan naartoe?’, fluistert Piep. Tja, daar hebben de muizen nog niet over nagedacht. Als ze eerst maar buiten zijn, in de tuin, in de zon. Een plannetje bedenken ze later wel. 

Gebruik je het Bubo-bord? Dan kun je hier alle dieren downloaden, printen, lamineren en gebruiken op het bord (download ook de muizen, roodborstje en stro, boerderij, gras en mais).

Roodborstje komt aangevlogen. 'Hallo muizen', zegt Roodborstje, 'wat gaan jullie doen?'. De muizen halen hun schouders op: 'dat weten we nog niet', zegt Piep, 'maar we wilden heel graag naar buiten om een nieuw avontuur te beleven'. 'Dan heb ik een goed idee', zegt Roodborstje. 'Op de boerderij zijn veel jonge dieren geboren. Ik vlieg vaak naar de boerderij en laatst zag ik een lammetje en een kalfje en nog veel meer'. De muizen staan te springen van plezier. 'We willen ook naar de boerderij', roepen ze allemaal tegelijk. 'Kom maar mee', zegt Roodborstje, 'ik wijs jullie de weg'. Roodborstje vliegt weg en de muizen rennen zo snel ze kunnen achter Roodborstje aan. 

Als de muizen bij de boerderij komen, horen ze een heleboel dierengeluiden. Iemand roept: ´bèèèèèh´. En iemand anders zegt ‘tòk tòk tòk’. Wat een vreemde geluiden. Roodborstje vliegt hoog in de lucht en roept ‘Dag muizen! Veel plezier op de boerderij! Ik vlieg terug naar de tuin’. Daar staan de vier vrienden. Waar zullen ze eerst gaan kijken? Kijk, daar staat een mooi bruin huisje. Over een kleine trap kun je naar een poortje in het huis lopen. Er zit geen deur in de poort. Voorzichtig kijken ze naar binnen. Daar zit een kip op een nest. In dat nest liggen eieren. ‘Goedemorgen´, zeggen de muizen. ´Wij zijn Max, Mini, Pedro en Piep. En wie ben jij?´ ´Tòk, tòk tòk´, zegt de kip. ´Ik ben mevrouw Kip´. De muizen kijken naar het mooie nest van stro en zachte veertjes. Af en toe kijkt de kip naar de eieren. Met haar buik ligt ze heel voorzichtig op de eieren, zodat ze lekker warm blijven. Dan kunnen de kuikens die in de eieren zitten goed groeien. Ineens horen de muizen iets kraken: er zit een barst in een ei. 'Ah, wat jammer mevrouw Kip', zegt Pedro, 'er is een ei kapot gegaan'. 'Ja, dat klopt', zegt mevrouw Kip, ´het ei moet ook kapot gaan, anders kan m’n kuikentje er niet uit´. 

Kippennest

Een klein kuikentje groeit in een kippenei. Ze groeien en groeien.... totdat ze niet meer in het ei passen. Dan breken ze met hun snaveltje het ei open en komen ze eruit. Kijk eens naar dit kippennest met Mevrouw kip, de eieren en de kuikens.

De Kip-knutsel

Nodig:

 • karton (van een doos bijvoorbeeld)
 • dubbelzijdig plakband
 • print van de kippenkop
 • veertjes
 • bruine, gele en rode kleurpotloden of wascokrijtjes
 • lijm

Knip uit het karton een cirkel. Gebruik bijvoorbeeld een ontbijtbord dat je omtrekt op het karton. Plak hierop stroken dubbelzijdig plakband. Print de kop van de kip.

Laat de kinderen op de 'buik' van de kip veertjes plakken en de kop van de kip mooi kleuren. Lijm de kop van de kip op de buik.

Liedje 'Boer wat zeg je van mijn kippen'

Boer wat zeg je van mijn kippen?
Boer wat zeg je van mijn haan?
Hebben ze dan geen mooie veren?
Of staat jou de kleur niet aan?

Boer wat zeg je van mijn kippen?
Boer wat zeg je van mijn haan?

De muizen gaan vlak bij het nest staan en kijken verbaasd naar het kapotte ei. Een heel klein zacht kuikentje is uit het ei gekropen, ´piep, piep, piep´, zegt het kuikentje. 'Dat is grappig', zegt Pedro, 'het kuikentje zegt piep en wij zeggen ook piep! Mogen we het kuikentje aaien? En mogen we ook even in het nest liggen?', vraagt Mini. Het nest ziet er zo heerlijk zacht uit. ‘Vooruit’, zegt mevrouw Kip, ‘kruip er maar in. Maar wel voorzichtig hoor, het kuikentje is nog zo klein’. De muizen kruipen in het nest, tussen het stro en de veertjes en aaien het pasgeboren kuikentje. Wat een prachtig bed is dit, veel zachter en warmer dan in het muizenhuis.

Spel 'In welk ei zit een kuiken?'

Print de eieren van mevrouw Kip op stevig geel papier. Lamineer het en knip de eieren uit. Plak op de achterkant van de eieren een klein stukje klittenband. Leg de eitjes op de buik van Bubo. Maak op de buik van Bubo van klittenband een pan en een kippennest. De kinderen mogen nu om de beurt een eitje pakken en omdraaien. Zit er een kuiken in? Dan mag het eitje in het nest. Zit er geen kuiken in? Dan mag het eitje in de pan.

print de lege eieren

print de eieren met kuikens

Week 2

'Nou moeten jullie echt weggaan', zegt mevrouw Kip, 'mijn kleine kuiken moet slapen. De andere eitjes moeten rustig warm gehouden worden, daar zitten ook nog kuikentjes in'. Dat is wel een beetje jammer, vinden de muizen. Het is zo gezellig in het kippenhok. Lekker warm met stro en veertjes. En dat lieve kuiken is zo zacht! Maar er zijn nog veel meer dieren op de boerderij. Mevrouw Kip geeft de muizen nog wat graan mee voor onderweg. ‘Eet maar lekker op’, zegt mevrouw Kip, ‘daar word je groot en sterk van’. Max, Mini, Pedro en Piep lopen uit het poortje van het kippenhok, over het trappetje naar beneden en kijken in het rond. `Hebben jullie ook zo´n dorst gekregen?’, vraagt Piep, ‘ik heb helemaal een droge keel, ik kan bijna niet meer piepen’. Waar kunnen ze water drinken? Ze kijken om zich heen maar zien nergens een emmer met water of een regenplas waar ze uit kunnen drinken. ‘Boehoeh’, roept een dier. De muizen schrikken ervan. Wat een hard geluid! Welk beest maakt zo’n herrie?

Welk dier maakt dit geluid?

Ze lopen naar een grote stal. De deur van de stal staat open. En in die stal staat een heel groot beest, wit met bruine vlekken en een klein beest staat ernaast. De muizen lopen naar het grote beest en vragen ‘wie ben jij?’ ‘Ik ben mevrouw Koe’, zegt de koe ‘en dit is mijn kind, een kalfje’. Het baby-koetje is veel groter dan de baby-kip. En de mama-koe is ook veel groter dan de mama-kip. De muizen kijken eens goed naar de koe en het kalfje. Maar wat gaat het kalfje daar doen? Zien ze dat goed? Tussen de achterpoten van mevrouw Koe hangt een uier. En aan die uier zitten vier spenen. Het kalfje heeft een speen in z’n mond gedaan en begint te zuigen. ‘Wat is dat?’ zeggen de muizen verbaasd. Mevrouw Koe vertelt dat er in haar uier melk zit. Het kalfje moet die melk drinken om groot en sterk te worden. Muis Max krijgt een idee: ‘Mogen mijn vrienden en ik ook aan de spenen zuigen om melk te drinken? We hebben zo’n dorst!’ ‘Boeoeoeoeoe’, zegt de koe, ‘natuurlijk niet, gekke muizen. Mijn melk is voor mijn kalfje. Straks komt de boer de andere koeien melken. Ga maar wat melk drinken uit de melkbussen als de boer klaar is’. De muizen moeten dus nog even geduld hebben om te kunnen drinken. Ondertussen lopen ze naar het kalfje dat klaar is met drinken en lekker in het stro ligt. De muizen aaien over z’n hoofd en buik. ‘Lekker zacht hoor!’, zegt Pedro. ‘En ook heel lief!’ zegt Mini.

We maken een koe

Nodig:

 • print van de koeienkop
 • kartonnen cirkel
 • witte verf
 • bruin en roze papier
 • Kwasten
 • Lijm

Print de koeienkop. Teken op karton ter grootte van een ontbijtbord een cirkel. Knip de cirkel uit. Verf de kartonnen cirkel wit. Knip uit bruin papier vlekken voor de koe. Knip uit het roze papier de uier voor de koe. Laat de kinderen de koeienkop mooi kleuren en laat hen de vlekken op de buik van de koe plakken. Laat de kinderen de uier en de kop op de koeienbuik plakken.

De muizen moeten wachten tot ze melk kunnen drinken. De boer moet eerst de koeien melken. Moet jij wel eens even wachten op je boterham of je beker melk? Als je moet wachten, moet je geduld hebben: even wachten zonder boos te worden of te gaan mopperen. Heb jij geduld?

Heb je weleens gezien hoe een klein kalfje drinkt bij moeder Koe? Kijk dan eens naar dit filmpje. Zie je hoe het kalfje de spenen aan de uier van de koe opzoekt en hieraan zuigt? Zo kan hij melk drinken totdat hij geen honger meer heeft!

Van groot naar klein

Zet de koeien in de juiste volgorde: van klein naar groot of van groot naar klein. Hierna kun je ook de even grote koeien bij elkaar laten zetten: ‘welke koeien zijn even groot?’

Print de afbeeldingen van de koeien, lamineer en knip de koeien uit. Plak achter elke koe een stukje zelfklevend klittenband. Plak de koeien in willekeurige volgorde op de buik van Bubo.

Koeien melken

Nodig:

 • plastic handschoenen
 • uit karton geknipte koe
 • melk en water
 • nietmachine
 • emmertje
 • klittenband
 • naald

Teken op karton een grote koe (bijvoorbeeld van een oude doos). Zorg ervoor dat je tussen de poten van de koe een stukje karton over laat. Dit stukje karton vouw je naar achteren en je plakt er klittenband op. Ook bovenaan de rug van de koe, plak je aan de achterkant klittenband. Maak een kleine inkeping in het stukje karton dat je naar achteren hebt gevouwen. 

Vul de latex handschoen met sterk verdunde melk. Prik in elke vinger met een naald een klein gaatje. Knoop de bovenkant van de handschoen dicht en maak hem vast onder de koe: doe de knoop achter de inkeping van het omgevouwen stukje karton. Zo blijft de gevulde handschoen hangen. Vergeet niet om de duim van de handschoen mee te knopen. Anders heeft de koe 5 spenen. Maak de koe vast op het Bubobord. Zet een emmer onder de koe en laat de kinderen een voor een de koe melken.

Week 3

Max, Mini, Pedro en Piep wachten… en wachten… en wachten….. en eindelijk komt de boer de andere koeien melken. ‘Wat heb ik zin in een paar slokken melk!’, zegt Piep. De muizen rennen naar de melkbussen. Ze moeten wel oppassen dat ze er niet in vallen want muizen zijn niet zo groot. Voorzichtig klimmen ze omhoog en beginnen te drinken. ‘Zoiets lekkers heb ik nog nooit geproefd’, zegt Pedro, ‘kunnen we zo’n melkbus meenemen naar ons muizenhuis?’ De andere muizen schudden hun hoofd: ‘Dat kan echt niet Pedro, dat is veel te zwaar!’

De muizenbuiken zitten helemaal vol met de graantjes van mevrouw Kip en de melk van mevrouw Koe. De muizen beginnen slaperig te worden. Ze lopen de koeienstal uit en luisteren welk dierengeluid ze nu horen. 'Bééééééh…. Bééééééé', horen ze (klik op de link om het geluid te horen). Wat is dat voor geluid? Welk dier kan dat zijn? Max, Mini, Pedro en Piep lopen naar het geluid toe. Maar het is al zo donker geworden dat ze niet meer goed kunnen zien waar ze lopen. Met hun pootjes voor zich uit gestrekt, lopen ze een stal binnen. ‘Ik hoop niet dat we tegen het bééééh-dier opbotsen’, zegt Pedro. Nee, dat wil niemand. Als ze nog wat verder lopen, voelen ze iets warms en zachts. Zijn het veren? Nee, het zijn geen veren. Is het de vacht van een koe? Nee, het is geen vacht. Maar wat is het dan? De muizen denken heel goed na, maar ze weten het niet. ‘Zullen we hier vannacht ons bedje in maken?, vraagt Mini, ‘het is nu helemaal donker. We kunnen geen dier meer zien’. De vier muizen maken in die warme zachte bult, vier holletjes. Een voor Pedro, een voor Piep, een voor Mini en eentje voor Max. ‘Slaap lekker vrienden!’ zegt Max, ‘tot morgen’. ‘Slaap lekker iedereen’, zeggen de andere muizen terug. En al snel hoor je het gesnurk van vier muizen.

We maken een schaap

Nodig:

Bij www.purewol.nl kun je echte schapenwol bestellen. Probeer het samen met andere gastouders/geïnteresseerden te doen, want je hebt al snel teveel wol.

Knip uit karton een cirkel ter grootte van een ontbijtbord. Print de kop van het schaap. Laat de kinderen de kop van schaap kleuren of verven. Beplak de cirkel met dubbelzijdig plakband. Leg de wol in het midden van de tafel en laat de kinderen er draadjes wol uittrekken en op de cirkel plakken. Plak tot slot de schapenkop op de wollige buik.

Liedje 'Schaapje, schaapje, heb je witte wol?'

Schaapje, schaapje, heb je witte wol
Ja baas, ja baas, drie zakken vol
Eén voor de meester en één voor zijn vrouw
Eén voor het kindje, dat bibbert van de kou
Schaapje, schaapje, heb je witte wol

(klik hier voor de muziek)

Spel 'zoek de muizen'

De muizen ging in een warm en zacht holletje slapen zonder dat ze wisten wat het was. Stop de wol die je over hebt in een kartonnen doos. Maak een of twee gaten in de zijkant van de doos. Maak de gaten zo groot dat de kinderen met hun handen er door kunnen. Verstop de 4 muizen of ander klein speelgoed in de wol. Maak de doos dicht. Laat de kinderen om de beurt met de handen door het gat van de doos voelen om de muizen te zoeken of te raden welk speelgoed erin verstopt zit.

De haan kraait zo hard dat de muizen van schrik gaan piepen. Het is al helemaal licht buiten en de boerderijdieren zijn allemaal wakker geworden. De muizen kijken om zich heen: waar zijn ze? Het warme, zachte holletje waar ze de vorige dag in zijn gaan liggen om te gaan slapen is een….. schaap! Max, Mini, Pedro en Piep hebben de hele nacht in de vacht van het schaap geslapen. En omdat de muizen van schrik zo hard hebben gepiept toen ze de haan hoorden kraaien, is het schaap waar ze op lagen ook wakker geworden. `Wat gebeurt er?!, zegt Pedro, ‘ik krijg buikpijn van dat gewiebel’. Het schaap is gaan staan en loopt naar het hooi om wat te gaan eten. Piep durft als eerste iets te zeggen: ‘Wie ben jij?’, vraagt ze aan het wollige wiebelbeest. ‘Ik ben mevrouw Schaap’, zegt het schaap, ‘maar wie zijn jullie? En wat doen jullie op mijn rug in het wol?’. Max vertelt dat het helemaal donker was toen ze in de stal kwamen. Toen vonden ze iets warms en zachts. ‘Een mooi plekje om te slapen’, zegt Max. Dan loopt mevrouw Schaap naar haar slaapplekje in de stal, want daar ligt in het stro een heel klein schaapje. Het is het kindje van mevrouw Schaap. ‘Klim maar eens naar beneden en kijk naar dit prachtige baby’tje’, zegt mevrouw Schaap. ‘Het is mijn kindje en ze heet lammetje’. De muizen klimmen uit de wol en springen op de grond. Daar zien ze het lieve kleine lammetje in het stro liggen. ‘Ah, wat lief!, zegt Mini, ‘mag ik lammetje aaien?’ Mevrouw Schaap vindt het goed en de vier vrienden gaan vlakbij lammetje staan om het te aaien. ‘Lekker zacht hoor!, zegt Pedro, ‘veel zachter dan jouw wol mevrouw Schaap’. Dat komt omdat lammetje nog heel klein is.

Piep herinnert zich dat ze sjaals en mutsen heeft gemaakt voor Max, Mini, Pedro en zichzelf. Ze gingen in de winter naar buiten om een vetbol te pakken. Weten jullie dat ook nog? Piep vraag aan mevrouw Schaap: ‘Zou ik wat draadjes wol van je vacht mogen hebben? Dan kan ik als het koud wordt, nieuwe mutsen en sjaals maken… of ik kan er een warme deken van maken… of ik kan er sloffen van maken….. of….. ‘, ‘Ja, ja´, zegt mevrouw Schaap, ‘je kunt van mijn wol heel veel dingen maken. Neem maar zoveel wol als je dragen kunt’. De muizen vinden dat heel lief van mevrouw Schaap. ‘Dank je wel mevrouw Schaap!’ De muizen lopen naar buiten, de schapenstal uit. Wat vinden ze lammetje lief en zacht en wat zijn ze blij met die warme wol! Welk dier zullen ze nu gaan opzoeken?

Schapen scheren

Nodig:

 • afbeelding van het schaap
 • scheerschuim
 • ijslollie stokjes of plastic messen (bijvoorbeeld)

Print de afbeelding van het schaap en lamineer hem. Spuit de buik van het schaap vol met scheerschuim en laat de kinderen met (bijvoorbeeld) een ijslollie-stokje het schaap scheren (het scheerschuim van de buik van het schaap vegen).

Klik hier om naar een filmpje te kijken waar echte schapen worden geschoren.

Week 4

Bij mevrouw Kip hebben de muizen lekker gegeten: graan uit de voerbak. Bij mevrouw Koe hebben de muizen lekkere gedronken: melk uit de melkbussen. Maar bij mevrouw Schaap hebben de muizen niet gegeten en niet gedronken. De magen van de vier muizenvrienden beginnen te knorren. ‘Knorrrr…. Knorrrr…. Knorrr’. ‘Hou eens op met dat geknor’, zegt Pedro. ‘Maar we hebben zo’n honger’, zeggen de andere muizen. Het ‘Knor-geluid’ wordt steeds harder. Het wordt zo hard dat de muizen stilstaan en naar hun buiken kijken. Komt dat knor-geluid echt van hun magen? Hebben ze zo’n vreselijke honger? Dan zien ze in een grote modderplas een groot, roze beest liggen. ‘Wat is dat?!’, zegt Piep en ze kijkt bang naar het roze beest dat onder de modder zit. Het beest zegt: ‘KNORRR!’. Dat harde knorren kwam niet uit de muizenbuiken, maar uit de snuit van dat beest. Voorzichtig komen de muizen dichterbij en vragen ‘Wie ben jij?’. ‘Ik ben mevrouw Varken’, zegt het roze beest. Maar waarom ligt mevrouw Varken in zo’n modderplas? Daar wordt ze toch niet schoon van?

We maken een varken

Nodig:

 • karton (van een kartonnen doos bijvoorbeeld)
 • afbeelding van de varkenskop
 • lijm
 • roze verf
 • kwasten en/of verfstempels
 • roze wol of roze lint
 • bakje modder (tuinaarde)

Knip een cirkel uit het karton ter grootte van een ontbijtbord. Print de afbeelding van de varkenskop. Plak de varkenskop op de cirkel en laat de kinderen het varken mooi roze verven (erg jonge kinderen vinden het vaak leuk om met de vingers of hele handen te verven/kliederen). Goed laten drogen. Laat de kinderen ergens op de buik van het varken de staart plakken (wollen draad of lint). Hierna mogen de kinderen modder op het varken leggen. Weer goed laten drogen en de overtollige aarde eraf schudden.

Je kunt een gaatje bovenin de cirkel prikken en er een lint door rijgen. Zo kan je het varken ophangen.

De muizen komen nog een beetje dichterbij en kijken naar al die modder op haar buik, rug en poten. ‘Heerlijk!!’ zegt mevrouw Varken, ‘komen jullie ook gezellig in m’n modderbad? Ik moet naar m’n kindje toe, want het heeft honger. Er is genoeg plaats in het modderbad voor jullie allemaal!’. Een baby varken? Dat willen Mini en Piep wel eens zien. Zou het babyvarken ook van die warme wol hebben als het lammetje? Of zou hij zo’n mooie zachte vacht hebben als het kalfje? Of misschien kleine veertjes, zoals het kuiken? Mini en Piep lopen met mevrouw Varken mee naar de varkensstal terwijl Pedro en Max voetje voor voetje door het modderbad lopen. Brrrr, ze vinden het wel een beetje eng.  Als mevrouw Varken samen met Mini en Piep in de varkensstal komt, staat daar een klein babyvarken. Het babyvarken is nog heel klein en ziet er zo lief uit. ‘Mogen we hem even aaien? vragen Piep en Mini. 'Ja, natuurlijk!, zegt mevrouw Varken. Biggetje is helemaal roze en heel zacht en glad. 'Mijn kindje heet ‘Biggetje’ en hij vindt het heel leuk als je hem aait en met hem speelt. Maar eerst moet hij even drinken'. Mevrouw Varken gaat liggen en biggetje rent naar z’n mama om een speen te vinden waar hij aan kan zuigen. Het lijkt een beetje op het zuigen van het kalfje, maar mevrouw Varken heeft geen uier. Mini en Piep hebben nog steeds honger en ze vragen aan mevrouw Varken: 'Komt de boer straks de andere varkens melken?'. Daar moet het varken wel erg om lachen: 'hahahaha, nee, kleine muizen. Varkens worden niet gemolken. Alle melk is voor m’n biggetjes. En als de melk op is, is het ook echt op'. Dat vinden de muizen erg jammer. 'Maar er is genoeg eten voor jullie', zegt mevrouw Varken, 'kijk maar eens in die trog. Die zit vol met lekkers'. Mini en Piep lopen naar de trog en zien daar heel veel eten liggen. 'Kom op Piep', zegt Mini, 'we gaan lekker eten!'

Liedje 'Vies klein varkentje'

Vies klein varkentje je moet in bad.
Modder op je staart en modder op je gat.
Ik zal je even wassen, ik maak je lekker nat.
Vies klein varkentje je moet in bad.

(Klik hier voor de melodie)

Mini en Piep eten hun buikjes helemaal vol met het voer van de varkens. Daar komen Max en Pedro aan. Max hinkelt een beetje. Z'n ene pootje doet pijn. 'Wat is er gebeurd?, vraag Mini. ‘Ik zat bovenop de rug van een groot varken in het modderbad’, vertelt Max, ‘toen ging het varken staan en gleed ik heel hard naar beneden. M’n pootje doet zo’n pijn'. O, o, Max kan niet meer goed lopen. Hoe komen ze nu thuis? De dieren op de boerderij horen wat er is gebeurd. Daar komt mevrouw Schaap aanlopen. ‘Zeg muizen’, zegt mevrouw Schaap, ‘als jullie nu eens in m’n wollen vacht gaan zitten, dan breng ik jullie thuis’. Dat is wel heel aardig van mevrouw Schaap. De muizen klimmen één voor één in de vacht van het schaap. Max wordt geholpen door de andere dieren om omhoog te klimmen. Daar gaan ze: mevrouw Schaap, Max, Mini, Pedro en Piep. Op weg naar huis. Wat hebben ze veel beleefd!

Vindt biggetje de trog?

Klein biggetje is verdwaald. De boerderij met het land eromheen is zó groot! Biggetje heeft wel honger gekregen van dat lopen en zoeken. Wil jij hem helpen?

Pak een krijtje en trek een streep door het doolhof waar Biggetje moet lopen om te kunnen eten.

Print hier het doolhof.

Alle dieren op de boerderij vieren de lente! De kip, het varken, het schaap en nog veel meer dieren. Zing jij het lentelied mee?

Kijk hier voor het filmpje van het lentelied.

Boeken bij het thema

Leuke boeken om bij dit thema te gebruiken zijn:

Scroll naar boven