Muizen op de boerderij

Week 1

Max, Mini, Pedro en Piep liggen met z’n vieren in het grote muizenbed te slapen. Eigenlijk slapen ze veel te lang. Ze zijn een beetje lui geworden. Ze hebben genoeg eten in huis en het is lekker warm in hun bed. Langzaam worden ze wakker door het gefluit van een vogel. Hij fluit een prachtig lied: een lentelied! De muizen zijn ineens klaarwakker, ze springen uit bed, eten de laatste hapjes van de vetbol en kijken om het hoekje van de deur. De zon schijnt en de lucht is blauw. ‘We gaan naar buiten, waar de vogels fluiten!’, roepen ze. Ze verstoppen zich voor de tweede keer achter het gordijn en wachten tot de mensen naar buiten gaan. ‘Maar waar gaan we dan naartoe?’, fluistert Piep. Tja, daar hebben de muizen nog niet over nagedacht. Als ze eerst maar buiten zijn, in de tuin, in de zon. Een plannetje bedenken ze later wel. 

Gebruik je het Bubo-bord? Dan kun je hier alle dieren downloaden, printen, lamineren en gebruiken op het bord (download ook de muizen, roodborstje en stro, boerderij, gras en mais).

Roodborstje komt aangevlogen. 'Hallo muizen', zegt Roodborstje, 'wat gaan jullie doen?'. De muizen halen hun schouders op: 'dat weten we nog niet', zegt Piep, 'maar we wilden heel graag naar buiten om een nieuw avontuur te beleven'. 'Dan heb ik een goed idee', zegt Roodborstje. 'Op de boerderij zijn veel jonge dieren geboren. Ik vlieg vaak naar de boerderij en laatst zag ik een lammetje en een kalfje en nog veel meer'. De muizen staan te springen van plezier. 'We willen ook naar de boerderij', roepen ze allemaal tegelijk. 'Kom maar mee', zegt Roodborstje, 'ik wijs jullie de weg'. Roodborstje vliegt weg en de muizen rennen zo snel ze kunnen achter Roodborstje aan. 

Als de muizen bij de boerderij komen, horen ze een heleboel dierengeluiden. Iemand roept: ´bèèèèèh´. En iemand anders zegt ‘tòk tòk tòk’. Wat een vreemde geluiden. Roodborstje vliegt hoog in de lucht en roept ‘Dag muizen! Veel plezier op de boerderij! Ik vlieg terug naar de tuin’. Daar staan de vier vrienden. Waar zullen ze eerst gaan kijken? Kijk, daar staat een mooi bruin huisje. Over een kleine trap kun je naar een poortje in het huis lopen. Er zit geen deur in de poort. Voorzichtig kijken ze naar binnen. Daar zit een kip op een nest. In dat nest liggen eieren. ‘Goedemorgen´, zeggen de muizen. ´Wij zijn Max, Mini, Pedro en Piep. En wie ben jij?´ ´Tòk, tòk tòk´, zegt de kip. ´Ik ben mevrouw Kip´. De muizen kijken naar het mooie nest van stro en zachte veertjes. Af en toe kijkt de kip naar de eieren. Met haar buik ligt ze heel voorzichtig op de eieren, zodat ze lekker warm blijven. Dan kunnen de kuikens die in de eieren zitten goed groeien. Ineens horen de muizen iets kraken: er zit een barst in een ei. 'Ah, wat jammer mevrouw Kip', zegt Pedro, 'er is een ei kapot gegaan'. 'Ja, dat klopt', zegt mevrouw Kip, ´het ei moet ook kapot gaan, anders kan m’n kuikentje er niet uit´. 

Kippennest

Een klein kuikentje groeit in een kippenei. Ze groeien en groeien.... totdat ze niet meer in het ei passen. Dan breken ze met hun snaveltje het ei open en komen ze eruit. Kijk eens naar dit kippennest met Mevrouw kip, de eieren en de kuikens.

De Kip-knutsel

Nodig:

  • karton (van een doos bijvoorbeeld)
  • dubbelzijdig plakband
  • print van de kippenkop
  • veertjes
  • bruine, gele en rode kleurpotloden of wascokrijtjes
  • lijm

Knip uit het karton een cirkel. Gebruik bijvoorbeeld een ontbijtbord dat je omtrekt op het karton. Plak hierop stroken dubbelzijdig plakband. Print de kop van de kip.

Laat de kinderen op de 'buik' van de kip veertjes plakken en de kop van de kip mooi kleuren. Lijm de kop van de kip op de buik.

Liedje 'Boer wat zeg je van mijn kippen'

Boer wat zeg je van mijn kippen?
Boer wat zeg je van mijn haan?
Hebben ze dan geen mooie veren?
Of staat jou de kleur niet aan?

Boer wat zeg je van mijn kippen?
Boer wat zeg je van mijn haan?

De muizen gaan vlak bij het nest staan en kijken verbaasd naar het kapotte ei. Een heel klein zacht kuikentje is uit het ei gekropen, ´piep, piep, piep´, zegt het kuikentje. 'Dat is grappig', zegt Pedro, 'het kuikentje zegt piep en wij zeggen ook piep! Mogen we het kuikentje aaien? En mogen we ook even in het nest liggen?', vraagt Mini. Het nest ziet er zo heerlijk zacht uit. ‘Vooruit’, zegt mevrouw Kip, ‘kruip er maar in. Maar wel voorzichtig hoor, het kuikentje is nog zo klein’. De muizen kruipen in het nest, tussen het stro en de veertjes en aaien het pasgeboren kuikentje. Wat een prachtig bed is dit, veel zachter en warmer dan in het muizenhuis.

Spel 'In welk ei zit een kuiken?'

Print de eieren van mevrouw Kip op stevig geel papier. Lamineer het en knip de eieren uit. Plak op de achterkant van de eieren een klein stukje klittenband. Leg de eitjes op de buik van Bubo. Maak op de buik van Bubo van klittenband een pan en een kippennest. De kinderen mogen nu om de beurt een eitje pakken en omdraaien. Zit er een kuiken in? Dan mag het eitje in het nest. Zit er geen kuiken in? Dan mag het eitje in de pan.

print de lege eieren

print de eieren met kuikens

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven