Muis in huis!

Week 1

De 4 muizen liggen heerlijk te slapen in hun muizenhuis onder de grote boekenkast. Niemand weet dat er muizen in huis zijn. De meneer en mevrouw van het huis niet, de kinderen niet en zelfs de parkiet niet. Muis Max wordt langzaam wakker en rekt zich uit, hij gaapt eens flink en stoot dan z’n vriendje Mini aan: ‘Wakker worden vriend! We gaan eten halen’. Mini is direct klaarwakker: ‘eten halen? Dat is het leukste dat er is’. De huismensen hebben in de winkel heerlijke zonnebloempitten gekocht. Toevallig is dat het lievelingseten van muizen. Max en Mini kruipen uit hun hol en lopen snel naar de keuken. Max klimt op het aanrecht en zoekt de pot met pitten. ‘Ha, gevonden! Mini steek je pootjes eens uit, dan gooi ik wat pitten naar beneden’. Mini staat klaar met gestrekte pootjes. Daar komt pit 1, 2, 3, 4… en dan stopt het. ‘Hé’ zegt Mini, ‘is dat alles?’ Max is alweer naar beneden geklommen en staat naast Mini. ‘Ja’ zegt hij ‘dat is alles. We hebben een probleem. Wat moeten we morgen eten?’

We maken een muis

Er zitten muizen onder de boekenkast. Maar hoe ziet een muis er eigenlijk uit? En wat vindt een muis lekker?

Print de afbeelding van de muis-onderdelen. Knip ze uit en laat de kinderen proberen de muis weer in elkaar te zetten.

Nodig:

 • lijm
 • A-4 wit papier
 • A-4 gekleurd papier
 • Wollen draadjes
 • Kleine zaadjes (echte zaadjes of geknipt uit gekleurd papier)
liedje: Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje en dans graag in ’t rond.
Ik kom dan uit mijn huisje en spring hoog van de grond.

Spreken:
Maar… roept de poes: miauw!
Dan ren ik in mijn holletje… gauw!
Piep, piep, piep, piep, piep.

Spel: dansende muizen

Maak van een grote doos (bijvoorbeeld een bananendoos) een muizenhuis voor de kinderen. Hou het eenvoudig: knip de bovenkant eraf en snij er een deurtje uit. De kinderen mogen in de doos gaan staan of zitten. Zing het liedje ‘Ik ben een heel klein muisje’ en laat de kinderen uit de doos lopen. De kinderen mogen gaan dansen en springen, totdat… de poes ‘miauw’ zegt. Dan rennen alle muizen weer terug in het muizenhuis.

Week 2

Max en Mini en de 2 andere muizen Pedro en Piep smullen van de laatste zonnebloempitten. ‘Wat moeten we morgen eten?’ vraagt Pedro. ‘Ik krijg nu al pijn in m’n buik als ik eraan denk dat m’n bord leeg blijft’. Dan horen de muizen een zacht getik. Vliegensvlug kruipen ze helemaal achterin hun huisje en houden zich muisstil. Wat is dat voor geluid? ‘Tik, tik, tikketik….’ De huismensen zijn nog niet wakker. Dat merk je direct, want ze maken vaak lawaai. Waar komt dit geluid vandaan? Het komt van iets anders, het komt van buiten! Muis Piep, de dapperste muis durft heel voorzichtig om het hoekje van de deur te kijken. Hij ziet een klein roodborstje met z’n snavel tegen het raam tikken. ‘Laat me erin’ zegt het roodborstje. ‘Het is buiten zo koud, het is winter!’ Muis Piep haalt de andere muizen erbij: ‘Max, Pedro, Mini, kom eens snel kijken!’ Met z’n vieren staan ze voor het raam te kijken. Het roodborstje wil naar binnen. Maar muizen kunnen geen deuren open maken. Dat kunnen alleen mensen doen. ‘Je moet wachten tot de mensen wakker zijn’ zeggen ze tegen Roodborstje.

‘Als ze naar buiten gaan, kun jij snel naar binnen vliegen’. Dat vindt roodborstje een goed idee. Geduldig wacht hij op de vensterbank tot de mensen wakker worden en naar buiten gaan. Max kijkt naar roodborstje…. ‘wel een beetje zielig voor roodborstje’ denkt Max. Hij heeft het zo koud en wij hebben het lekker warm in huis. Maar roodborstje heeft geen honger. Dat ziet Max direct. Er hangen vetbollen en zaadbollen in de tuin. Max likt om z’n snuit ‘mmmm, jammie, daar heb ik reuze zin in!’ En dan bedenkt hij een slim plannetje…. De muizen trippelen heel zachtjes terug naar hun huis onder de boekenkast en wachten tot de mensen wakker worden en naar beneden komen.

Een roodborstje kleuren en in het raam plakken

Nodig:

 • Print van het raam op gekleurd papier
 • Print van het roodborstje
 • Verf of kleurtjes

Print het raam op gekleurd papier. Knip de binnenste raampjes uit. Laat de kinderen het roodborstje kleuren. Vertel van zijn ‘rode borstje’ en laat hen zelf oranje/rode kleurtjes zoeken. Wanneer het roodborstje gekleurd is, kun je hem uitknippen en achter het raam plakken.

Liedje 'Roodborstje tikt tegen 't raam'

Roodborstje tikt tegen 't raam, tin, tin, tin
Laat mij erin, laat mij erin
't Is hier te guur en te koud naar mijn zin
Laat mij er in, laat mij er in.
't Meisje deed open en had op haar schoot
Korreltjes haver en kruimeltjes brood
Dat was het roodborstje wel naar de zin
Vloog toen het bos niet weer in.

Klik hier voor de melodie

Vertel het op de buik van Bubo

Vertel het verhaal van het roodborstje dat voor het raam op de vensterbank zit. Print het roodborstje en de 4 muizen. Lamineer het en knip uit. Plak op de achterkant van de plaatjes een stukje klittenband. Knip ook een raam uit stevig papier, plak er klittenband achter en plak het op het Bubo-bord. Vertel eerst zelf het verhaal van het roodborstje dat naar binnen wil omdat het zo koud is. Laat daarna de kinderen het verhaal vertellen en de plaatjes plakken.

Week 3

Max heeft die heerlijke vetbol in de tuin zien hangen…. Wat wil hij daar graag van eten. In het muizenhuis vertelt hij de andere muizen wat hij heeft gezien: ‘er hangen vetbollen in de tuin! Daar kunnen we best van eten. De vogels hebben genoeg!’. De andere muizen, Mini, Pedro en Piep vinden het een goed idee. Maar waar ze niet aan gedacht hebben, is dat het winter is. Het is buiten erg koud. Als ze niet ziek willen worden, moeten ze een sjaal omdoen en een muts op hun hoofd zetten. ‘We hebben geen mutsen en sjaals’, zegt Pedro ‘en ik wil niet ziek worden! We gaan niet naar buiten’. ‘Ik heb een plan’, zegt Piep. ‘Van de draadjes wol die in ons bed liggen, kan ik sjaals en mutsen maken’. ‘Echt waar?’ zeggen de andere muizen. ‘Echt waar!’ zegt Piep. Piep gaat zo snel hij kan naar de slaapkamer en pakt alle draadjes wol die hij kan vinden. En je zult het misschien niet geloven, maar na een uurtje heeft hij 4 mutsen en 4 sjaals gemaakt. Net op tijd…. want daar horen ze de kinderen naar beneden komen. Max kijkt heel voorzichtig om het hoekje van de deur: ja, iedereen zit nu aan tafel te eten en het roodborstje staat nog steeds voor het raam. Alle muizen doen hun sjaals om en de mutsen op. Als de tuindeur straks opengaat, moeten ze heel snel naar buiten rennen om de vetbol uit de tuin te pakken. Ze trippelen zo snel en zachtjes als ze kunnen naar de deur en verstoppen zich achter het gordijn. Hoe zal dat aflopen…?

Ik verstop me...

De kinderen zitten in een kring op de grond. Een kind mag zich gaan verstoppen. De kinderen in de kring doen hun ogen dicht en wachten tot ze mogen zoeken. Het kind dat zich verstopt loopt op z’n sokken zo zachtjes mogelijk naar een verstopplek. Je kunt eventueel een klein dekentje of doek over het kind leggen. Het lijkt een heel simpel spelletje, maar je zult zien dat kleine kinderen dit erg leuk en spannend vinden!

Liedje 'Het is winter, bibber, bibber'

Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Doe je jas aan, bibber, bibber,
Zet je muts op, bibber, bibber,
Doe je sjaal om, bibber, bibber,
en je wanten aan.

Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Klik hier voor de melodie

Week 4

Het is reuze spannend voor de muizen: ze staan alle vier klaar met een muts op hun hoofd en een sjaal om. De kinderen doen hun jassen aan om naar school te gaan en papa en mama staan al klaar om naar hun werk te gaan. Elk moment kan de deur opengaan. ‘Kijk eens mam’, zegt Lieke, ‘er zit een roodborstje voor het raam’. Iedereen kijkt naar het raam. En ja, daar staat de kleine roodborst zielig naar binnen te kijken. Af en toe tikt hij met z’n snaveltje tegen het raam. ‘Ach, hij wil naar binnen… hij heeft het vast heel erg koud’. ‘Vogeltjes horen buiten te vliegen, niet in huis’, zegt papa. ‘Eventjes maar’, vraagt Lieke, ‘als we uit school komen, laten we hem weer buiten vliegen’. ‘Nou, vooruit, laat hem maar binnen. Hij mag samen met de parkiet in zijn kooitje logeren. Maar vanmiddag moet hij echt weer naar buiten’. Lieke geeft pap een dikke kus ‘dank je wel pap!’ Lieke rent naar de deur en doet hem open. Het roodborstje vliegt naar binnen en…. wat niemand ziet…. vier muizen rennen naar buiten. Max, Mini, Pedro en Piep hebben nog nooit zo hard gerend. Hun sjaals wapperen in de wind. Ze rennen naar de schuur waar de vetbol hangt.

Max en Mini klimmen snel naar boven. Dat kunnen ze heel goed! Pedro en Piep staan beneden met uitgestrekte pootjes klaar om de vetbol op te vangen. Max knaagt het touwtje door waar de vetbol aan hangt en dan…… PLOF! Daar valt de vetbol vlak voor Pedro en Piep op de grond. Ze konden de vetbol niet vangen. Die was ook veel te groot en te zwaar. Met z’n vieren rollen ze de bol terug naar het huis. Maar hoe komen ze binnen? Dan ziet Max dat de kinderen de deur niet goed hebben dichtgedaan. Gelukkig! Het lukt de muizen om met de vetbol terug te lopen naar hun huisje onder de boekenkast. Ze duwen de vetbol door hun deur en leggen hem in hun bord. En omdat de muizen zo’n honger hebben, vergeten ze helemaal om hun mutsen en sjaals af te doen. Ze smullen van de vetbol! Nog nooit in hun leven hebben ze zoiets lekkers gegeten.  

We maken een vetbol voor de vogels

Nodig:

 • Vogelzaad
 • Hard vet
 • Netjes van bijvoorbeeld mandarijnen of ui/knoflook
 • Kleine kommetjes of cups van yoghurt
 • Lepels
 • Touw

Doe het harde vet in een steelpannetje. Je kunt bijvoorbeeld hard frituurvet gebruiken. Laat het zachtjes smelten, dan wordt het niet echt heet. Je kunt de kinderen elk een kommetje geven waar ze het vogelzaad uit kunnen scheppen, maar je kunt ook een grote kom in het midden zetten waar alle kinderen uit kunnen scheppen. Laat ze eerst met hun handen door het vogelzaad roeren. Dat voelt fijn: al die verschillende korreltjes. Giet dan voorzichtig voldoende vet bij het vogelzaad en laat de kinderen goed roeren. Bekleed vervolgens het kleine kunststoffen cupje met het mandarijnen netje. Laat de kinderen hierin het vogelvet scheppen. Laat het vet goed hard worden (buiten of in de koelkast). Wanneer het helemaal hard is, kun je het netje dichtknopen met een touwtje, waar je ook meteen het bolletje mee op kunt hangen.

Muizen verstopspel

De muizen zaten verstopt achter het gordijn. Ze wachtten tot de deur open zou gaan en ze naar buiten konden rennen.

Wij gaan ook de muizen verstoppen!

Een kind mag de vier muizen verstoppen, terwijl de andere kinderen de ogen dicht doen. Degene die geen muis vindt, mag de volgende keer de muizen verstoppen.

Liedje 'Wie, wa, winter'

Wie-wa-winter, lekker in de kou.
Winter, wat hou ik toch veel van jou.
Wie-wa-winter, kou in ‘t hele land.
Warm in huis want de verwarming brandt.

Wie-wa-winter, wat een leuke tijd,
als je met je vriendjes op een ijsbaan glijdt.
Wie-wa-winter, wat een leuke tijd,
als je met je sleetje van de heuvel glijdt.

Wie-wa-winter, lekker in de kou.
Winter, wat hou ik toch veel van jou.
Wie-wa-winter, kou in ‘t hele land.
Warm in huis want de verwarming brandt.

Klik hier voor de melodie

Spel 'Vang de vetbol!'

Muis Pedro en muis Piep moesten de vetbol vangen. Dat was best lastig! Kunnen wij een ‘vetbol’ vangen? Laat de kinderen in een kring staan of zitten. De kinderen steken hun armen naar voren, klaar om de vetbol te vangen. Gebruik een ballon om te gooien, dit geeft de kinderen iets langer de tijd om hem te vangen.

Extra activiteiten op het Bubo-bord

Activiteit 1:

Knip korte en lange stukjes klittenband uit en plak dat kris-kras op het Bubobord. Print de muizen, lamineer ze en plak er een stukje klittenband achter. De kinderen mogen één voor één de muis over het klittenband laten lopen.

Activiteit 2

Knip uit 6 verschillende kleuren papier huisjes. Knip er een raampje in, maar niet helemaal uitknippen. Het raampje moet open en dicht kunnen. Print de muizen en voorzie ze van klittenband. Let erop dat de muizen achter het deurtje van de huizen moeten passen.  Plak een paar muizen achter deuren van de huisjes. De kinderen mogen nu raden achter welke kleur huis het muisje verstopt zit. Als ze het goed raden mag de muis in de mand. Je kunt de mand van stukjes klittenband maken.

Om het spel wat moeilijker te maken, kun je d.m.v. klittenband ‘paden’ maken tussen de huizen. Laat de muis bijvoorbeeld van het groene huis naar het gele huis lopen over de paden.

Leuke boeken bij dit thema zijn:

Scroll naar boven