Laat het sneeuwen

Week 1

‘Mam! Het heeft gesneeuwd!’ Milan en Sara rennen naar moeder. Gisteren had het de hele dag geregend. Ze konden niet eens buiten spelen. Maar ’s nachts was het ineens kouder geworden en de regen was veranderd in sneeuw. Zo snel ze kunnen, eten ze hun boterhammen op. ‘Als we opschieten, kunnen we nog snel een sneeuwpop bouwen voordat we naar school gaan!’ Milan en Sara hebben nog nooit zo snel gegeten. Ze trekken hun jassen aan en rennen naar buiten. Eerst maken ze een sneeuwbal. De sneeuw blijft goed plakken. Milan rolt de sneeuwbal door de sneeuw. De sneeuwbal wordt groter en groter! Totdat hij zo groot is dat het precies op de buik van een sneeuwpop lijkt. Sara rolt met haar sneeuwbal ook de sneeuw. ‘Ho, stop!’, roept Milan, ‘de sneeuwbal is groot genoeg voor het hoofd van de sneeuwpop’. Met z’n tweeën tillen ze Sara's sneeuwbal op de andere sneeuwbal. ‘Mam, kom eens kijken!’ roepen ze voor het raam. Moeder komt kijken. ‘Dat ziet er prachtig uit jongens, goed gedaan. Maar nu moeten jullie echt naar school. Eerst tanden poetsen en vergeet je rugzak niet. Dááág, tot vanmiddag’. Moeder zwaait naar ze voor het raam. Milan en Sara hebben een echte sneeuwpop gemaakt en vanmiddag uit school gaan ze hem nog mooier maken.

Illustraties bij het thema

Gebruik je het Bubo-bord, dan kun je deze afbeeldingen downloaden, printen en lamineren, veel plezier!

kale en aangeklede sneeuwpop

vogelhuisje met sjaal

konijnenhol met muts

Sneeuwballen van klein naar groot

Nodig:

Heb je een Bubo-bord? Print dan de afbeelding met sneeuwballen en lamineer hem. Knip de sneeuwballen uit en plak er een klittenbandje achter.

Laat de kinderen die zelf kunnen knippen de verschillende sneeuwballen uitknippen. Voor de kleintjes moet je zelf de sneeuwballen uitknippen. Leg de sneeuwballen door elkaar op tafel. De kinderen mogen om de beurt een sneeuwbal pakken totdat ze op zijn. Laat hen daarna de sneeuwballen op volgorde van grootte leggen.

Op het Bubo-bord kunnen de kinderen de sneeuwballen op volgorde van grootte op het bord plakken.

We maken een thermometer

Dat is gek! Er komt geen regen uit de lucht vallen, maar sneeuw. Mooie grote vlokken sneeuw. Dat ziet er prachtig uit. En de regenplassen zijn veranderd in ijs. Je kunt er overheen glijden, pas op hoor! Het is heel glad.

Hoe kan de regen nu veranderd zijn in sneeuw en het water in ijs? Dat komt omdat het koud is, heel koud. Zo koud dat alles buiten bevriest. We gaan samen eens op de thermometer kijken: staat het streepje op 1, 2, 3 of hoger? Dan vriest het niet hoor. Maar staat het streepje in de thermometer op -1, -2, -3 of nog lager, dan vriest het! Dat is lastig tellen. Je kunt misschien al wel tot 5 of tot 10 tellen? Maar als het vriest, gaat het tellen eigenlijk achteruit. Luister maar: ‘3, 2, 1, 0, -1, -2, -3’ en zo verder. Hoor je dat je terug telt tot 0 en dan zeg je ‘min 1, min 2, min 3’. Zo weet iedereen wanneer het vriest.

Nodig:

Print de thermometer en knip hem uit. Laat de kinderen de thermometer op het stevige gekleurde papier plakken. Plak het rietje in het midden van de thermometer, met de onderzijde op ‘-10’ en zo verder naar boven. Laat de kinderen de afbeeldingen die bij vorst en warm weer horen, naast de thermometer plakken. Vraag de kinderen waarom ze bijvoorbeeld de zon op een bepaalde plaats plakken, de regen, de sneeuw, enz. Duw de chenille draad door het rietje en laat zien dat de bovenkant van het rietje de temperatuur buiten weergeeft. Je kunt bijvoorbeeld een weerkaart bijhouden deze maand waarop je per dag de temperatuur aangeeft.

Liedje 'Sneeuwvlokje'

Sneeuwvlokje, sneeuwvlokje dwarrel maar rond.
Kom met je vriendjes bij ons op de grond.
Sneeuwvlokjes, sneeuwvlokje kom nu maar gauw,
misschien maak ik straks wel een sneeuwpop van jou

We maken sneeuwvlokken

Nodig:

  • wit stevig papier
  • schilderstape
  • schaar
  • blauwe verf
  • verfstempels

Plak de stroken schilderstape in de vorm van een sneeuwvlok op het witte papier (zie foto). Laat de kinderen het papier en de sneeuwvlok helemaal blauw stempelen. Vooral de randen van de sneeuwvlok moeten goed gestempeld worden. Wanneer alles droog is, trek je voorzichtig het schilderstape eraf en zie je de sneeuwvlok.

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven