Grote wilde dieren

Week 1 De neushoorn

Ik zie een dier dat heel groot is. Hij kan net zo lang worden als jouw papa of mama. Maar hij is veel breder. Van z´n kop tot z´n kont is hij meer dan vier meter lang. Past hij in jullie kamer? Hij heeft een grote hoorn midden op zijn neus. Weet jij welk dier ik bedoel? Ja, heel goed geraden, dat is de neushoorn! Een neushoorn is ook heel zwaar, zo zwaar dat de allersterkste meneer van de hele wereld hem niet kan optillen. Met zijn grote poten kan hij toch heel snel rennen, veel sneller dan jij en ik. Aan elke voet heeft de neushoorn drie hoeven. Tel je mee? ‘Eén, twee, drie!' Wat zou een neushoorn lekker vinden om te eten? En wat zou hij drinken? 

De neushoorn

De witte neushoorn is bijna het grootste dier dat op aarde leeft. Alleen de olifant is nog groter. Hij heeft brede lippen, waarmee hij gemakkelijk gras kan eten. De neushoorn drinkt ook heel veel water, maar hij kan ook wel een paar dagen zonder. Een neushoorn eet gras, blaadjes, takjes en bessen. De mama-neushoorn krijgt wanneer ze in verwachting is, één babyneushoorn. Zo’n babyneushoorn noem je ‘kalf’. Dat kalfje drinkt net als mensenbaby’s melk bij z’n mama. Kijk eens naar dit filmpje van een mama-neushoorn met haar kalfje. 

De babyneushoorn heeft nog geen hoorn op z’n neus. Die groeit pas later. Kijk eens goed naar de baby- en mama-neushoorn. Zie je de grote oren, kleine ogen en brede lippen? Wat zijn ze mooi he?

De hoorn van de neushoorn

Wil jij eruit zien als een echte grote neushoorn? Dan moet je zo’n grote hoorn op je neus hebben. Die gaan we maken!

Nodig:

  • Vouwblaadjes
  • Plakband
  • Dunne touwtjes

Krul het vouwblaadje om je vinger, waardoor er een hoorn ontstaat. Plak de rand van het hoorntje vast met plakband. Knip de punt van de hoorn in (zie foto: als een zwaluwstaart). Prik aan weerszijden twee gaatjes en steek het touwtje door de hoorn. Zet de hoorn op je neus en laat iemand de hoorn met de touwtjes achter je hoofd vastknopen.

Je kunt de hoorn ook nog mooi versieren of verven.

Weet je dat een neushoorn best oud kan worden? Wel 60 jaar! Tot 60 tellen is wel moeilijk, maar tot 6 tellen kunnen we wel: ‘een, twee, drie, vier, vijf, zes’. Goed gedaan! 

Maak je gebruik van het Bubobord? Print dan de afbeeldingen van de neushoorns, lamineer ze en voorzie ze van klittenband. Op Bubo's buik mogen de kinderen 6 neushoorns te plakken.

Een neushoorn kan niet zo goed zien. Als wij niet zo goed kunnen zien, moeten we een bril opzetten. Maar dat kan bij een neushoorn natuurlijk niet. Gelukkig kan de neushoorn wel heel goed horen en ruiken. Een neushoorn loopt op z’n tenen. Probeer jij dat ook maar eens te doen. Vind je het lastig?

Lied van de neushoorn

Op de site van Ad Grooten staat een heel leuk liedje over de neushoorn: Lied over de neushoorn. Ga gauw kijken, klik op 'Lied over de neushoorn' en zing mee!

Silhouet van de neushoorn

Nodig:

  • Donker A-4 papier
  • Tekening neushoorn
  • Schaar
  • Witte verf
  • Verfstempels (eventueel dikke kwasten)
  • Lijm

Knip het silhouet uit van de neushoorn. Plak het met een paar likjes lijm op een donker vel papier. Laat de kinderen met witte verf en verfstempels rondom de neushoorn stempelen. Wanneer de hele omtrek van de neushoorn bedekt is met verf, laat je de tekening goed drogen. Haal hierna voorzichtig de afbeelding van de neushoorn eraf en je ziet de gestempelde neushoorn verschijnen.

Dieren en staarten

De meeste dieren hebben staarten: lange staarten, korte staarten, dikke staarten of dunne staarten. Kijk eens naar de plaatjes van de dieren en van de staarten. Weet jij welke staart bij de neushoorn hoort? En weet je ook welke staarten bij de andere dieren horen?

Maak je gebruik van het Bubobord? Print dan de plaatjes van de dieren en staarten, lamineer ze, knip ze uit en voorzie ze van klittenband. Op Bubo's buik kunnen de kinderen de juiste staart bij het juiste dier plakken.

idee van
kleuteridee.nl

Week 2 De olifant

Heb jij wel eens een echte olifant gezien? Wat is hij groot he? Hij is het allergrootste dier dat op de aarde woont. Grote oren, grote poten, lange slurf….

Kijk eens goed naar de olifant. Wat is hij mooi he! Ik zou hem wel eens willen aaien. Maar dat kan niet zomaar. In de dierentuin kun je vaak niet zo dichtbij een olifant komen. En het land waar de olifant woont, is heel ver weg. Daar leven ze in het wild. Zo noem je het wanneer olifanten overal kunnen rondlopen en ze niet in een hok zitten.

 

Olifantenslurf

De bek van de olifant zit een beetje verstopt onder z’n slurf. De slurf is een soort neus van de olifant, maar wel een hele lange. Hoe lang is jouw neus? En zit jouw mond ook verstopt onder je neus, net als bij de olifant?

Aan het einde van z’n slurf heeft de olifant een of twee vingers. Geen echte vingers, zoals jij en ik hebben, maar twee grijpertjes. Hiermee kan hij iets van de grond pakken en blaadjes uit de bomen trekken om op te eten. Hoeveel vingers heb jij? Ga ze maar eens tellen. 

Olifantentoeter

Nodig:

  • Stevig grijs papier
  • Schaar
  • Watervaste zwarte stift
  • Uitroltoetertjes

 

Teken een olifant volgens voorbeeld (pinterest) en knip uit. Knip een gat ter hoogte van de slurf en stop het toetertje er in. Loop in optocht door de kamer als echte olifanten en ga gezellig naar elkaar toeteren!

Lied van de olifant

Zing je mee met de olifant? Op de site van Ad Grooten staat een leuk olifantenliedje. Klik op 'liedje olifant' en zing gezellig mee! 

De olifant heeft twee lange witte punten aan de zijkant van zijn hoofd. Dat zijn slagtanden. Wat zijn ze groot he? Heb jij ook zulke grote tanden? Die slagtanden groeien het hele leven van de olifant door. Ze kunnen soms wel 3 meter lang worden. Dat is veel langer dan jouw papa of mama zijn. Slagtanden zijn ook heel zwaar, ze kunnen wel 40 kilo wegen. Dat is bijna net zo zwaar als 40 pakken melk. Waar gebruikt een olifant zijn slagtanden voor? Kun jij iets bedenken? Ik zal je een beetje helpen: als er een tijger komt en de olifant wil hem wegjagen, hoe zou hij dat doen? Ja, de olifant gebruikt zijn slagtanden om wilde dieren weg te jagen. Als andere olifanten vervelend doen, kan hij ze ook wegjagen met z’n slagtanden. Als een olifant honger of dorst heeft, kan hij ook met de slagtanden naar wortels graven of naar water.

Omdat de slagtanden links en rechts van z’n slurf zitten, blijft die slurf mooi beschermd! Links en rechts, weet jij welke kant dat is? Wijs maar eens naar rechts en wijs maar eens naar links.

Slagtanden spel

Steek je armen langs je gezicht naar voren: we doen net alsof dit onze slagtanden zijn. Leg een aantal kussens op de grond of op stoelen, dit zijn de boomstammen. Probeer met beide armen, eh… ik bedoel beide slagtanden, de boomstammen op te tillen en ergens anders neer te leggen.  

De poten van de olifant zijn aan de onderkant helemaal plat. Toch hebben olifanten tenen. Hoeveel tenen denk je dat een olifant heeft? Net zoveel als jij en ik: 5 tenen. Achter deze tenen zitten kussentjes. Je ziet daarom alleen de teennagels.

olifanten stappen

Nodig:

  • Groot papier met daarop getekend grote en kleine olifantspoten.
  • muziek

Laat de muziek spelen. Wijs telkens een grote of kleine olifantspoot aan. Wanneer een grote olifantspoot wordt aangewezen, moeten de kinderen grote stamp-stappen maken. Wanneer een kleine olifantspoot wordt aangewezen, maken de kinderen kleine, zachte stapjes. 

Schilderij van een olifant

Nodig:

  • Grijze, witte en zwarte verf
  • Schuursponsjes
  • Lichtbruin of beige A-4 papier
  • Je eigen handen

 Leg de gekleurde A-4 papieren klaar op tafel. Maak de schuursponsjes nat en smeer ze aan de zachte kant in met grijze verf. Laat de kinderen een hand op het sponsje en vervolgens voorzichtig maar stevig op het papier drukken. De vingers van de hand zijn de poten van de olifant, de handpalm is de buik en de duim is de slurf van de olifant. Laat de kinderen (of doe dit zelf) met zwarte verf de ogen schilderen. Met de witte verf worden de slagtanden geschilderd. Laat de kinderen lekker hun gang gaan. Elke olifant wordt op zo’n manier uniek!

Ananas: eten voor de olifant

Olifanten lusten heel graag ananas. Vind jij dat ook zo lekker?

Actie: Ga naar de winkel en koop een ananas. Laat de kinderen de ananas ruiken en voelen. Schil de ananas en laat iedereen proeven. Lekker he?

Week 3 De krokodil

De krokodil is heel groot en heel sterk en heel gevaarlijk! Toen de krokodil nog niet geboren was, zat hij in een ei. In een ei?! Ja, echt waar. Zullen we eens kijken hoe een babykrokodil uit z’n ei kruipt?

Krokodilleneieren

De eieren die de mamakrokodil heeft gelegd, liggen in een nest in de grond. De zon zorgt ervoor dat de eieren lekker warm blijven. Als de baby’s uit het ei komen, worden ze door hun mama in de bek naar het water gedragen. Mama krokodil kan wel 15 jonge krokodillen tegelijk naar het water brengen. Een krokodil kan heel hard bijten, maar ook heel voorzichtig zijn met haar baby’s. Een krokodil kan wel 90 eieren in een nest leggen. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Luister naar het  verhaal van de kleine olifant die geen slurf had. Hij beleeft een spannend avontuur met een krokodil en toen....

Klik hier voor het hele verhaal. 

Krokodillenbaby in ei

Nodig:

Elk kind krijgt een print met de eieren en de krokodillenbaby's. Laat de kinderen dit kleuren of (vinger)verven. Knip de eieren en de krokodillen uit. Knip het ei zigzaggend doormidden. Plak achter de onderste helft een babykrokodil. Maak met behulp van een splitpen de bovenste helft van het ei op de onderste helft vast.

Er zijn misschien wel kleine babykrokodillen die een liedje willen zingen. Zing je mee? Wel voorzichtig hoor, want het blijven roofdieren!

Liedje sniesnasnappie 

Heel spannend spel!

Misschien heb je wel zo’n opblaaskrokodil in de schuur liggen. Anders kun je hem voor weinig geld bij een speelgoedzaak kopen. Blaas de krokodil op en bouw voor haar een nest, het liefst in een hoekje of onder de tafel. Vertel de kinderen dat ze heel voorzichtig moeten zijn, want de krokodil bewaakt het nest heel goed. De kinderen die durven, mogen nu om de beurt een ei uit het nest halen (gebruik als ei bijvoorbeeld een pittenzak). Iemand zit achter de krokodil en houdt haar stevig vast. Wanneer een kind een ei pakt, probeert de krokodil te bijten. 

Het verhaal van de schilder-krokodil.

Krokodil is wel een heel bijzondere schilder. Als olifant een mooi schilderij wil kopen van krokodil om het aan de muur te hangen, krijgt hij er een waar helemaal niets op staat... Toch ziet olifant heel veel plaatjes op het schilderij als hij z'n ogen dicht doet. Welk plaatje zie jij als je je ogen dicht doet? Wat wil jij graag schilderen en welke kleuren vind je mooi? Maak maar je allermooiste schilderij en hang hem aan de muur in de kamer. Veel plezier!

De knutselkrokodil

Nodig:

  • Keukenpapier rol
  • Groene verf
  • Stroken wit papier
  • Schaar
  • Wiebeloogjes

Knip de voor- en achterkant van de keukenrol in. Knip vervolgens de ingeknipte helften in een punt. Plak de twee flappen van de achterkant plat op elkaar. Verf de krokodil mooi groen. Knip in de witte strook papier hoekjes. Plak de strook aan de binnenkant van de krokodillenbek. Plak de wiebeloogjes op het hoofd van de krokodil.

Week 4 De leeuw

Hij is groot en sterk en heeft hele scherpe tanden. Weet jij welk dier ik bedoel? Luister maar eens welk geluid hij maakt...

Een papa leeuw heeft prachtige manen. Weet jij wat manen zijn? Dat zijn heel veel lange dikke haren rondom de kop van de leeuw. Dat ziet er mooi uit! Hoeft de leeuw nooit naar de kapper? Nee hoor! Hoe langer zijn manen, hoe mooier hij wordt! De mama leeuw heet 'leeuwin', zij heeft geen manen. De baby leeuw heet 'welp'.

De knutselleeuw

Nodig:

  • 3 wc rolletjes
  • Schaar
  • Gele en bruine verf
  • Kwasten
  • Prints van leeuw, leeuwin en welp
  • Gele of bruine wol
  • wiebeloogjes

Elk kind krijgt 3 wc rolletjes. Knip van 1 rolletje een stuk af. Laat de kinderen de rolletjes geel en bruin verven. De twee grootste rolletjes zijn voor de leeuw en de leeuwin, de kleinste voor de welp. Print de afbeelding met leeuwenkoppen. Laat de kinderen ze verven en plak wanneer de verf droog is, de plakoogjes op de kop. Plak op de leeuwenkop mooie manen van wol of papier. De kinderen mogen de leeuwenkoppen op de rolletjes plakken. Het is niet erg wanneer de koppen niet recht op het lijf geplakt worden. Elke leeuw wordt uniek. Prik een gaatje onderin de wc rolletjes en duw hier een draadje wol door. Plak het aan de binnenkant vast met een plakbandje.

De leeuw woont in een land hier ver vandaan. In dat land is het erg warm. Als je in ons land een leeuw wilt zien, moet je naar de dierentuin. Eigenlijk zijn leeuwen wel een beetje lui. Ze slapen bijna de hele dag..... Wanneer ze honger krijgen, worden ze wakker en gaan ze op zoek naar eten. Leeuwen eten andere dieren op. Leeuwen zijn grote roofdieren. Ze hebben hele scherpe tanden, waarmee ze goed in vlees kunnen bijten.

Hoe ziet de leeuw eruit?

De staart van de leeuw is ongeveer even lang als de arm van je vader. De leeuw kan er vrolijk mee kwispelen. Maar hij kwispelt ook met zijn staart wanneer hij boos is. En weet je hoeveel tanden een leeuw heeft? Jij hebt 4 snijtanden boven en vier snijtanden onder. Een leeuw heeft er vier meer: 6 snijtanden boven en 6 snijtanden onder. Hij heeft ook twee scherpe lange hoektanden boven en onder. 

Ik verf de manen van de leeuw

Nodig:

  • twee vellen wit papier
  • bruine en gele verf
  • vork

Knip uit een vel wit papier een cirkel. Leg dit op een ander vel wit papier. Plak het eventueel aan de randjes een klein beetje vast. Geef de kinderen een schaaltje met bruine en gele verf. Laat ze met de vork door de verf roeren en lijntjes trekken aan de buitenkant van de cirkel. Voor kleine kinderen is het gemakkelijker om met de vingers lijntjes te trekken over de rand van de cirkel. Laat alles goed drogen. Haal de cirkel weg en teken in het midden twee ogen, neus en mond van de leeuw.

Ouderdieren en hun jongen

Zoek het jonge dier bij het ouderdier:

Print de afbeeldingen van de ouder- en jonge dieren. Laat de kinderen lijntjes trekken (of laat de jongere kinderen aanwijzen) van het jonge dier naar het ouderdier.

Schaduwdieren

Welke schaduw hoort bij de leeuw?

Print de afbeelding van dieren en hun schaduw. Laat de kinderen lijntjes trekken van het dier naar zijn schaduw (jongere kinderen kunnen de juiste schaduw proberen aan te wijzen),

Maak je gebruik van het Bubobord? Print dan de afbeelding, lamineer en knip uit. Voorzie de achterzijde van de dieren en schaduwen van klittenband. De kinderen plakken op het Bubobord de juiste schaduw bij het dier.

De leeuw heeft honger!

De leeuw heeft enorme honger! Hij wil graag eten. Zullen we hem een handje helpen?

Nodig:

  • bruine verf 
  • gele verf 
  • stevig karton
  • watervaste stift
  • schaar
  • plastic balletjes 

Vouw het karton in drieën. Teken en verf de leeuw in het middelse gedeelte van het karton. Knip een opening voor de bek van de leeuw. De kinderen mogen proberen de ballen in de bek van de leeuw te gooien of te rollen.

Tip: Je kunt ook een oude doos gebruiken en aan de zijkant hiervan een leeuwenkop tekenen/schilderen. Knip in de doos een gat voor de leeuwenbek.

Scroll naar boven