Grote wilde dieren

Week 1 De neushoorn

Ik zie een dier dat heel groot is. Hij kan net zo lang worden als jouw papa of mama. Maar hij is veel breder. Van z´n kop tot z´n kont is hij meer dan vier meter lang. Past hij in jullie kamer? Hij heeft een grote hoorn midden op zijn neus. Weet jij welk dier ik bedoel? Ja, heel goed geraden, dat is de neushoorn! Een neushoorn is ook heel zwaar, zo zwaar dat de allersterkste meneer van de hele wereld hem niet kan optillen. Met zijn grote poten kan hij toch heel snel rennen, veel sneller dan jij en ik. Aan elke voet heeft de neushoorn drie hoeven. Tel je mee? ‘Eén, twee, drie!' Wat zou een neushoorn lekker vinden om te eten? En wat zou hij drinken? 

De neushoorn

De witte neushoorn is bijna het grootste dier dat op aarde leeft. Alleen de olifant is nog groter. Hij heeft brede lippen, waarmee hij gemakkelijk gras kan eten. De neushoorn drinkt ook heel veel water, maar hij kan ook wel een paar dagen zonder. Een neushoorn eet gras, blaadjes, takjes en bessen. De mama-neushoorn krijgt wanneer ze in verwachting is, één babyneushoorn. Zo’n babyneushoorn noem je ‘kalf’. Dat kalfje drinkt net als mensenbaby’s melk bij z’n mama. Kijk eens naar dit filmpje van een mama-neushoorn met haar kalfje. 

De babyneushoorn heeft nog geen hoorn op z’n neus. Die groeit pas later. Kijk eens goed naar de baby- en mama-neushoorn. Zie je de grote oren, kleine ogen en brede lippen? Wat zijn ze mooi he?

De hoorn van de neushoorn

Wil jij eruit zien als een echte grote neushoorn? Dan moet je zo’n grote hoorn op je neus hebben. Die gaan we maken!

Nodig:

  • Vouwblaadjes
  • Plakband
  • Dunne touwtjes

Krul het vouwblaadje om je vinger, waardoor er een hoorn ontstaat. Plak de rand van het hoorntje vast met plakband. Knip de punt van de hoorn in (zie foto: als een zwaluwstaart). Prik aan weerszijden twee gaatjes en steek het touwtje door de hoorn. Zet de hoorn op je neus en laat iemand de hoorn met de touwtjes achter je hoofd vastknopen.

Je kunt de hoorn ook nog mooi versieren of verven.

Weet je dat een neushoorn best oud kan worden? Wel 60 jaar! Tot 60 tellen is wel moeilijk, maar tot 6 tellen kunnen we wel: ‘een, twee, drie, vier, vijf, zes’. Goed gedaan! 

Maak je gebruik van het Bubobord? Print dan de afbeeldingen van de neushoorns, lamineer ze en voorzie ze van klittenband. Op Bubo's buik mogen de kinderen 6 neushoorns te plakken.

Een neushoorn kan niet zo goed zien. Als wij niet zo goed kunnen zien, moeten we een bril opzetten. Maar dat kan bij een neushoorn natuurlijk niet. Gelukkig kan de neushoorn wel heel goed horen en ruiken. Een neushoorn loopt op z’n tenen. Probeer jij dat ook maar eens te doen. Vind je het lastig?

Lied van de neushoorn

Op de site van Ad Grooten staat een heel leuk liedje over de neushoorn: Lied over de neushoorn. Ga gauw kijken, klik op 'Lied over de neushoorn' en zing mee!

Silhouet van de neushoorn

Nodig:

  • Donker A-4 papier
  • Tekening neushoorn
  • Schaar
  • Witte verf
  • Verfstempels (eventueel dikke kwasten)
  • Lijm

Knip het silhouet uit van de neushoorn. Plak het met een paar likjes lijm op een donker vel papier. Laat de kinderen met witte verf en verfstempels rondom de neushoorn stempelen. Wanneer de hele omtrek van de neushoorn bedekt is met verf, laat je de tekening goed drogen. Haal hierna voorzichtig de afbeelding van de neushoorn eraf en je ziet de gestempelde neushoorn verschijnen.

Dieren en staarten

De meeste dieren hebben staarten: lange staarten, korte staarten, dikke staarten of dunne staarten. Kijk eens naar de plaatjes van de dieren en van de staarten. Weet jij welke staart bij de neushoorn hoort? En weet je ook welke staarten bij de andere dieren horen?

Maak je gebruik van het Bubobord? Print dan de plaatjes van de dieren en staarten, lamineer ze, knip ze uit en voorzie ze van klittenband. Op Bubo's buik kunnen de kinderen de juiste staart bij het juiste dier plakken.

idee van
kleuteridee.nl

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven