Dreumes in het verkeer

Week 1 Licht en donker

's Morgens is het pas laat licht en 's avonds is het vroeg donker: het is winter. Je moet wat meer gaan oppassen met oversteken, langs de weg lopen en buiten spelen. Hoe loop jij samen met de peuters (en kleuters) veilig door het verkeer? ´Dreumes in het verkeer´ met spelletjes, verhaaltjes, boeken en liedjes. Veel plezier!

Verschil tussen donker en licht

Als ik in het donker sta, kun je mij dan zien? Als ik in het licht sta, kun je mij dan zien?

Praat met de kinderen over licht en donker. Wat kun je goed zien als het donker is en wat kun je niet goed zien? Loop je wel eens in het donker buiten? Hoe maak je licht: lampjes, kaarsen, vuur, reflectoren.

Het grootste licht komt van de zon. Maar als de zon ondergaat wordt het donker. Dan doen we in huis de lampen aan, of steken kaarsjes aan. Buiten op straat gaan de straatlantaarns branden. De lampen van de auto’s gaan aan en ook de lampen van de fietsen. Zo maken we met elkaar licht in het donker. Maar als je in het donker op de stoep of langs de straat loopt of als je een drukke weg moet oversteken? Kan iedereen jou goed zien?

Loop je met dreumes in het donker over straat, koop dan een reflectievestje of kleine lampjes die je aan de mouw van dreumes vastmaakt. Zo valt ‘ie goed op in het donker.

(Bijvoorbeeld bij de ANWB)

Zaklampspel

Nodig:

  • een kleine zaklantaarn
  • kleed of deken
  • verschillende soorten speelgoed

De kinderen zitten in een kring. In het midden ligt een kleed op de grond. Onder het kleed is speelgoed verstopt. Bijvoorbeeld: autootje, varkentje, pop, boekje, enz. De kinderen mogen niet onder het kleed kijken en weten ook niet wat er onder ligt. Een voor een mogen de kinderen de zaklamp pakken en 10 tellen lang onder het kleed schijnen. De anderen doen dan hun ogen dicht. Wat zien ze? Wissel regelmatig wat speelgoed af. Als iedereen een beurt heeft gehad, wordt het kleed weggehaald en bekeken of de kinderen het goed hebben gezien. In het donker met een klein lampje op speelgoed schijnen, kan heel lastig zijn. Als het licht goed op het speelgoed valt, kunnen de kinderen gemakkelijk noemen wat ze zien.

Praat met de kinderen over licht en donker: wanneer kun je iets goed zien in het donker, wanneer kun je het niet goed zien?

Licht en schaduw

Nodig:

Vouw het witte papier dubbel. Vouw het vervolgens weer open en verf een helft zwart. Knip (of doe dit voor de jongste kinderen) de schaduwfiguren uit. Wanneer de verf droog is, worden de schaduw figuurtjes op het papier geplakt. Wanneer kun je de schaduwfiguren het beste zien? Wanneer ze op wit papier of wanneer ze op zwart papier geplakt zijn?

 

We maken een voetgangerslicht

Nodig:

  • gekleurd stevig papier
  • print van staand en lopend meisje
  • alle groene en alle rode kleurpotloden of krijtjes die je hebt.

Laat de kinderen het lopende meisje groen kleuren en het staande meisje rood.

‘Rood is stop en groen is gaan!’

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven