Dreumes in de winter

Week 1

Het is koud buiten en dreumes is dik ingepakt. Een warme jas aan, een sjaal om, een muts op z'n hoofd en wanten aan. Maar dit laatste alleen als hij er zin in heeft. Wanten kunnen een behoorlijk strijdpunt zijn wanneer je naar buiten gaat. Als het vriest, moeten de wanten aan. Als het wat minder koud is, kun je hem z'n zin geven en ze voorlopig uit laten.

Pak een jas, sjaal, een muts en wanten.
We zingen terwijl we de hele winter-outfit aantrekken, het liedje ' Het is winter, bibber, bibber' (klik hier voor de melodie).


Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Doe je jas aan, bibber, bibber,
Zet je muts op, bibber, bibber,
Doe je sjaal om, bibber, bibber,
en je wanten aan.

Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Print de tekening van de muts
De kinderen zitten in de kring met ieder hun eigen muts op schoot. Zing nog een keer het liedje ‘Het is winter’. Doe, terwijl je zingt, je muts op. Laat dan de kinderen hun muts op doen. Help hier en daar een handje. Het is helemaal niet erg wanneer de muts achterstevoren of binnenstebuiten zit. Stimuleer ze om het zelf te proberen en prijs ze wanneer het lukt!
Laat de tekening van de muts aan de kinderen zien: ‘Kijk, een muts! Waar is jouw muts?’ Wijs de mutsen aan: ‘muts van Jan, muts van Anne, muts van …’ enz.

Een warme muts

Je denkt misschien dat dreumes nog niet goed kan schilderen. Maar eenmaal een kwast en verf binnen handbereik, schildert hij er vrolijk op los. Verfschort niet vergeten!

Nodig:

  • verschillende kleuren verf
  • kwasten
  • verfschorten
  • prints van de muts

Maak verfpotjes klaar en leg de kwasten erbij. Print zoveel tekeningen van mutsen als er kinderen zijn. Zet de kinderen aan tafel (kleintjes in de kinderstoel) met verfschort aan. Gebruik per kleur verf 1 kwast. Tip: Geef elk kind 1 kleur met 1 kwast. Na enkele minuten wordt het verfpotje met kwast doorgegeven aan het volgende kind. Op deze manier komen alle kleuren aan bod en worden de kinderen meer bepaald bij de kleur die ze op dat moment gebruiken. Bovendien voorkom je op deze manier dat het schilderij bedekt wordt met een onbestemde kleur bruin…
Blijf erbij, want soms wil dreumes de kwast in de mond stoppen in plaats van op het papier.

Hetzelfde gaan we doen met de sjaal. De kinderen zitten in de kring met ieder hun eigen sjaal op schoot. Zing nog een keer het liedje ‘Het is winter’. Doe, terwijl je zingt, je sjaal om. Laat de kinderen hun sjaal om doen. Help hier en daar een handje. Het is helemaal niet erg wanneer de sjaal scheef zit of ergens halverwege het hoofd. Stimuleer ze om het zelf te proberen en prijs ze wanneer het lukt!

Een warme sjaal

Nodig:


We gaan ditmaal de sjaal niet verven maar beplakken. Zorg voor stukjes papier die niet groter zijn dan 4 á 5 cm2. Elke kind krijgt een verfschort aan en wordt aan tafel gezet. Tip: zet de dreumes in de kinderstoel. Hij kan zich beter concentreren wanneer hij stil zit en het scheelt jou een hoop stress. Geef elk kind een potje lijm en een kwast. Blijf erbij, want soms wil dreumes de kwast in de mond stoppen. Ga er lekker bij zitten en doe mee: kijken en proberen na te doen, vindt dreumes ook erg leuk. Vaak gaan ze ook helemaal hun eigen gang en maken er een bende van. Hou hier rekening mee.

Week 2

Heb je een tablet of een smartphone? Koop dan de app ‘Nijntje in de sneeuw’. Probeer anders het boekje ‘Nijntje in de sneeuw’ te lenen in de bibliotheek of schaf het aan (je kunt het elk jaar bij het thema ‘dreumes in de sneeuw´ gebruiken).
Nijntje kijkt op een dag naar buiten en ziet dat het heeft gesneeuwd. Ze gaat naar buiten om te sleeën en te schaatsen. Ze maakt ook een grote sneeuwpop. Dan ontdekt ze een vogeltje dat het heel koud heeft. Nijntje bouwt een vogelhuis voor de vogel. Zo heeft de vogel het niet meer koud.

Heb je een Bubo-bord? Vertel dan het verhaal van Nijntje op het bord. Gebruik hiervoor tekeningen die je hebt gemaakt van Nijntje, de sneeuwman en het vogeltje. Gebruik stroken fel gekleurd klittenband om het vogelhuis te bouwen. Plastificeer wit papier en knip er hierna sneeuwduinen van. Klittenband op de achterkant plakken en je kunt ze op het Bubo-bord gebruiken.

Dag meneer de sneeuwman

We zingen het liedje ´Dag meneer de sneeuwman´

Dag meneer de sneeuwman waar kom je vandaan?
Dag meneer de sneeuwman blijf maar staan.
Hier is een bezem, een stok en een hoed.
Dag meneer de sneeuwman, het staat je goed!

Een huisje voor de vogel

Het vogeltje dat Nijntje in de sneeuw zag zitten, had het heel erg koud. Dreumes mag ook een vogelhuisje maken voor de vogel. Eigenlijk is hij daar nog een beetje te klein voor. Daarom helpen we hem een handje.

Nodig:

  • Felgekleurd stevig papier (1 vel per kind)
  • Schildertape
  • Witte verf
  • Verfstempel
  • Afbeelding van de vogel

Plak zelf op het gekleurde stevige papier schildertape in de vorm van een vogelhuis. Trek dreumes het verfschort aan en zet hem in de kinderstoel. Met de witte verf en verfstempel mag hij het hele papier vol kliederen. Het is helemaal niet erg, wanneer de vingers of handen gebruikt worden. Laat de verf goed drogen en trek dan voorzichtig de schildertape van het papier. Ziehier het vogelhuisje. Knip zelf een vogel die in het huisje komt zitten. Je zult zien dat dreumes heel enthousiast reageert wanneer z’n vogelhuisje bewoond wordt.

Passen en meten

Weet dreumes nog dat het vogeltje in de sneeuw zat en heel koud was? Nijntje bouwde een huisje voor hem. Op het Bubo-bord kun je dreumes laten proberen zelf een vogelhuis te laten bouwen van stroken felgekleurd klittenband (zie week 2). Help hier en daar een handje, zodat je een soort huisje krijgt, waar de vogel in past.

Week 3

De vogel slaapt als het nacht is en is wakker als het dag is, net zoals dreumes. Maar er zijn dieren die heel veel slapen in de winter wanneer het koud is. De grote bruine beer zoekt in het bos een hol waar hij kan slapen. Loop met de kinderen door de kamer. Neem grote stappen, net als de beer en grom af en toe. Vind je een mooi hol? Achter de bank of onder de tafel? Kruip erin en ga lekker slapen en snurken!

Op het Bubo-bord maken we een mooi hol voor de beer. Alle dieren in het bos moeten stil zijn, anders wordt de beer wakker. En een beer die wakker is, kan heel gevaarlijk zijn. Laat dreumes meehelpen met bouwen. Je zult zien dat hij er veel plezier in heeft.

Prentenboeken van de beer

Mooie prentenboeken om hierbij te lezen zijn:

Afbeeldingsresultaat voor beer snurkt door
Het hol van de beer

Nodig:

  • stevig A-4 papier
  • Bruine en witte verf
  • Kwasten
  • Verfstempels
  • Kopie van een slapende beer.

Met het verfschort aan, gaat dreumes aan de slag. Eerst wordt de grote bruine beer geverfd. Z’n kop, buik en poten worden helemaal bruin. Wanneer dit klaar is, gaat hij met de witte verf sneeuw stempelen op het andere gekleurde papier. Als alles goed droog is, wordt het papier met ‘sneeuw’ op het papier met de slapende beer gelegd en ruim uitgeknipt. Het besneeuwde papier wordt ingeknipt, waardoor er een hol ontstaat. Dreumes vindt het erg spannend om de ‘deuren’ van het berenhol open en dicht te doen. Fluister ‘ssssst, zachtjes de deurtjes open doen, anders wordt beer wakker’.

Tip: plak de kleurplaat van de slapende beer met een paar plakbandjes vast op de tafel, zo kan het niet verschuiven.

We zingen het liedje ‘Overal sneeuw’ Klik hier voor de melodie van dit liedje.

Overal sneeuw in de lucht, overal sneeuw op de grond.
Op m’n jas en op m’n haar en op al die mensen daar.
Overal sneeuw in de lucht, overal sneeuw op de grond.

Week 4

De beer is heel lang aan het slapen in de winter, in het grote berenhol. De beer is groot! Hoe groot is de beer? (steek de handen in de lucht) zóóóóóó groot! Er is nog iemand die in de winter veel slaapt. Dat is egel. Egel slaapt de hele winter door. Egel is kleiner dan beer, en heeft stekels over z’n hele rug: prik, prik, prik (prik met je vinger zachtjes op de rug van dreumes en laat dreumes het bij jou doen). Egel wil ook graag in een holletje gaan slapen. We lopen samen met dreumes door de kamer, we maken kleine stapjes, net als de egel. Trippe, trappe, trippe, trap… We zoeken een holletje voor de winter. We kijken onder de tafel, achter de stoel of bank en gaan in een holletje liggen. ‘sssssst…. egel slaapt’.

Een hol voor egel

(print de afbeelding van egel, lamineer het en plak er een stukje klittenband achter)

Op het Bubo-bord gaan we voor egel een winterslaapplaats maken. Het hol van egel is veel minder groot dan het hol van beer. Plak de klittenbandstroken in de vorm van een holletje en plak egel erin. Dreumes mag meehelpen en vindt het heel leuk om egel een mooi hol te geven.

Prentenboeken

Mooie prentenboeken over een egel die een winterslaap houdt, is ‘Zeg kleine egel wat slaap jij lang’. Zoek je een prentenboek over egel en beer, dan is 'Het grote boek van Beer en Egel' een aanrader.

    

Liedje van egeltje in het bos:

Bos, Bomen, Planten, Ecology, Milieu

Onder de bomen in het bos
ligt een egeltje, ligt een egeltje.
Onder de bomen in het bos
ligt een egeltje te slapen.
Soms snurkt hij hard,
soms snurkt hij zacht.
Hij slaapt overdag
maar niet in de nacht.
Onder de bomen in het bos
ligt een egeltje te slapen.

De brooddeeg-egel

Nodig:

  • pak broodmix (kijk voor de extra ingrediënten op het pak van de broodmix)
  • Zoutstokjes
  • (eventueel) rozijntjes


Maak brooddeeg klaar zoals vermeld op de verpakking. Geef dreumes een stuk deeg. Laat hem lekker kneden en ermee stoeien. Geef hem ook een paar zoutstokjes. Die mag hij op de rug van egel prikken. Help hem een handje, want dit is best een lastig karweitje. Wanneer egel er redelijk uitziet, gaat hij de oven in en wordt hij als lunch opgegeten.

Bekijk het filmpje over een egeltje dat een winterslaap houdt.

Het is een koude winter. Dreumes is goed ingepakt en beer en egel liggen in hun warme hol te slapen..... nog even wachten en dan wordt het weer lente!

Scroll naar boven