Dreumes in de winter

Week 1

Het is koud buiten en dreumes is dik ingepakt. Een warme jas aan, een sjaal om, een muts op z'n hoofd en wanten aan. Maar dit laatste alleen als hij er zin in heeft. Wanten kunnen een behoorlijk strijdpunt zijn wanneer je naar buiten gaat. Als het vriest, moeten de wanten aan. Als het wat minder koud is, kun je hem z'n zin geven en ze voorlopig uit laten.

Pak een jas, sjaal, een muts en wanten.
We zingen terwijl we de hele winter-outfit aantrekken, het liedje ' Het is winter, bibber, bibber' (klik hier voor de melodie).


Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Doe je jas aan, bibber, bibber,
Zet je muts op, bibber, bibber,
Doe je sjaal om, bibber, bibber,
en je wanten aan.

Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Print de tekening van de muts
De kinderen zitten in de kring met ieder hun eigen muts op schoot. Zing nog een keer het liedje ‘Het is winter’. Doe, terwijl je zingt, je muts op. Laat dan de kinderen hun muts op doen. Help hier en daar een handje. Het is helemaal niet erg wanneer de muts achterstevoren of binnenstebuiten zit. Stimuleer ze om het zelf te proberen en prijs ze wanneer het lukt!
Laat de tekening van de muts aan de kinderen zien: ‘Kijk, een muts! Waar is jouw muts?’ Wijs de mutsen aan: ‘muts van Jan, muts van Anne, muts van …’ enz.

Een warme muts

Je denkt misschien dat dreumes nog niet goed kan schilderen. Maar eenmaal een kwast en verf binnen handbereik, schildert hij er vrolijk op los. Verfschort niet vergeten!

Nodig:

  • verschillende kleuren verf
  • kwasten
  • verfschorten
  • prints van de muts

Maak verfpotjes klaar en leg de kwasten erbij. Print zoveel tekeningen van mutsen als er kinderen zijn. Zet de kinderen aan tafel (kleintjes in de kinderstoel) met verfschort aan. Gebruik per kleur verf 1 kwast. Tip: Geef elk kind 1 kleur met 1 kwast. Na enkele minuten wordt het verfpotje met kwast doorgegeven aan het volgende kind. Op deze manier komen alle kleuren aan bod en worden de kinderen meer bepaald bij de kleur die ze op dat moment gebruiken. Bovendien voorkom je op deze manier dat het schilderij bedekt wordt met een onbestemde kleur bruin…
Blijf erbij, want soms wil dreumes de kwast in de mond stoppen in plaats van op het papier.

Hetzelfde gaan we doen met de sjaal. De kinderen zitten in de kring met ieder hun eigen sjaal op schoot. Zing nog een keer het liedje ‘Het is winter’. Doe, terwijl je zingt, je sjaal om. Laat de kinderen hun sjaal om doen. Help hier en daar een handje. Het is helemaal niet erg wanneer de sjaal scheef zit of ergens halverwege het hoofd. Stimuleer ze om het zelf te proberen en prijs ze wanneer het lukt!

Een warme sjaal

Nodig:


We gaan ditmaal de sjaal niet verven maar beplakken. Zorg voor stukjes papier die niet groter zijn dan 4 á 5 cm2. Elke kind krijgt een verfschort aan en wordt aan tafel gezet. Tip: zet de dreumes in de kinderstoel. Hij kan zich beter concentreren wanneer hij stil zit en het scheelt jou een hoop stress. Geef elk kind een potje lijm en een kwast. Blijf erbij, want soms wil dreumes de kwast in de mond stoppen. Ga er lekker bij zitten en doe mee: kijken en proberen na te doen, vindt dreumes ook erg leuk. Vaak gaan ze ook helemaal hun eigen gang en maken er een bende van. Hou hier rekening mee.

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven