Dreumes in de lente

Week 1

Wakker worden, het is lente! Dreumes kan vaker en langer naar buiten, want het is niet meer zo koud als in de winter. Het is ’s morgens weer eerder licht en ’s avonds wat later donker. Laat dreumes meegenieten van dit seizoen door hem te laten zien wat er allemaal in de lente gebeurt.

Bolletjes in de grond

Als je buiten goed naar de aarde kijkt, zie je misschien kleine groene puntjes of steeltjes boven de grond uitsteken. Hoera! Het is lente. Laat dreumes de kleine steeltjes en puntjes aanraken en ‘aaien’. Waar komen die groene steeltjes vandaan? Onder de grond zitten bolletjes. Als het lente wordt, groeit er uit het bolletje een steel en een bloem.

We zingen ‘Er liggen bolletjes in de grond’. Klik hier voor de melodie.
De bolletjes worden wakker. Uit een bolletje groeit een steel en een bloem. Weet je nog dat beer en egel in de winter heel lang slapen? Als het lente wordt, worden beer en egel wakker. De bolletjes worden ook wakker als het lente wordt.

Er liggen bolletjes in de grond te slapen, te slapen.
Er liggen bolletjes in de grond, overal in het rond.
Wakker worden, wakker worden, alle vogeltjes zingen.
Alle vogeltjes fluiten, zet de bloemetjes buiten.

Het bolletje gaat groeien

Ga op de grond zitten en maak je heel erg klein. Laat dreumes proberen hetzelfde te doen of laat hem kijken. Je bent een kleine bloembol geworden. Langzaam wordt de bol wakker. Hij strekt zijn armen uit, gaat hurken, gaat staan en steekt z’n armen hoog in de lucht: wakker! Zing ondertussen het liedje ‘er liggen bolletjes in de grond’.

Het je een Bubobord? Gebruik dan afbeeldingen van bolletje tot bloem. Plak ze in de juiste volgorde op het bord en vertel hoe het bolletjes wakker wordt en gaat groeien. 

Ik verf de bloemsteel

Nodig:

 • keukenpapierrol en/of
 • Wc rolletje
 • Groene verf
 • Kwasten
 • Stevig fel gekleurd papier
 • Groen papier

Dreumes mag de steel van de bloem gaan verven. Dat is een heel belangrijk werkje. Als de steel mooi groen is, groeit er een bloem uit. Knip zelf uit stevig gekleurd papier een bloem. Knip bovenaan het w.c. rolletje aan weerszijden een klein stukje in. Hierin wordt straks de bloem geschoven.Op de lange steel (keukenpapierrol) komt een grote bloem. Op de korte steel (w.c.rolletje) komt een kleine bloem. Benoem 'lang' en 'kort' en 'groot' en 'klein'. Doe dreumes het verfschort aan en zet hem in de kinderstoel. Geef hem een potje groene verf en een kwast en laat hem lekker kliederen. Hij mag natuurlijk ook met z’n vingers verven.

Tip: gebruik handige anti-knoei verfpotjes. De verf kan niet uitdrogen en er niet uitstromen wanneer het potje omvalt.

Week 2

Ga naar buiten en maak, als het weer het toelaat, een lange wandeling met dreumes. Wijs op de bloemetjes die bloeien en de vogels die fluiten. De vogels maken in de lente een nest. Een nest is een bedje voor de babyvogels. Hierin legt de mamavogel eitjes. In het ei zit een babyvogel. Als het babyvogeltje genoeg is gegroeid, breekt het ei open en komt de babyvogel eruit. De mamavogel moet het babyvogeltje eten geven.

Hoe de vogel haar eitje verloor

Maak je gebruik van het Bubo-bord? Vertel dan het verhaal van de vogel die in de boom in het grote bos een nest ging bouwen.

Vogel vliegt door de lucht. Ze zoekt een plek om een nest te bouwen. Het nest moet stevig en sterk zijn. Vogel ziet een grote boom. Dat is een mooie plaats voor het nest. Vogel gaat takjes zoeken om het nest te bouwen. Als het nest klaar is, gaat vogel mos zoeken. Dat mos legt ze op de bodem van het nest. Dan liggen de eitjes lekker zacht. Vogel zit op het nest. Na een poosje heeft ze drie eitjes in het nest gelegd. Die eitjes komen uit de buik van vogel. De eitjes moeten warm blijven want in het ei zit een babyvogel. Maar dan gaan het heel hard waaien. Er waait een ei uit het nest. Het ei valt op de grond! Gauw vliegt vogel naar beneden en pakt voorzichtig het ei in haar snavel. Ze legt het ei weer in het nest. Gelukkig is het ei niet gebroken. Na een poosje breken de drie eitjes open. Uit de eitjes zijn drie babyvogels gekropen. Wat lief!

Klik hier om de afbeeldingen van de boom met het nestje en de vogel te printen (kies bij afdrukstand 'liggend').

Maak zelf een boom voor de nesten van de vogels.

Bekijk de tekening van de boom die je in elkaar kunt schuiven. Haal bij de supermarkt een stevige doos en teken een soortgelijke boom na. Knip of snij hem uit met een scherp schilmesje. Knip daarna de rode lijn van beide bomen in. Schuif de bomen in elkaar. Om de boom nog ‘echter’ te maken, kun je de stam en kruin schilderen. Als de kinderen wat groter zijn, vinden ze het geweldig om samen met jou de boom te gaan schilderen. Prik met een priem of schaar gaatjes in het bovenste deel van de boom. Ga samen met dreumes kleine takjes zoeken in de tuin of het park. Laat hem de takjes in de gaatjes van de boom prikken (hier komen straks de nestjes op te liggen).

                

Vogelnestjes bouwen

Nodig:

 • Bruine koffiefilters
 • Papiersnippers of houtsnippers
 • Eventueel wat mos

Neem voor elk kind een koffiefilter. Vouw de randjes om zodat je een ondiep nestje krijgt. Laat de kinderen het nestje vullen met papier- of houtsnippers (eventueel met lijm vastplakken). Kijk ook eens buiten in de tuin of in het park of je wat takjes of stukjes mos vindt. Dat kun je ook prima gebruiken als nestmateriaal. Als het nestje ‘af’ is mag dreumes proberen het in de boom te zetten.

          

           

Week 3

Waar denk je het eerst aan als het lente is? Aan de bolletjes in de grond? Of  bloemen die gaan bloeien? In de lente worden ook veel jonge dieren geboren. Een van die jonge dieren is het lammetje. Een lammetje is wel erg lief. Heb je al lammetjes in de wei gezien? Wat kunnen ze mooie sprongen maken!

Lammetje in de wei

Is er een kinderboerderij bij jou in de buurt of een weiland waar lammetjes lopen? Ga snel kijken! De lammetjes drinken bij mamaschaap en kwispelen dan vrolijk met hun staartjes. Geen lammetjes in de buurt? Kijk dan met dreumes naar deze video: lammetje in de wei

Kun jij net als lammetje gekke sprongen maken of rennen en huppelen door de kamer? Ga samen met dreumes springen en rennen. Zet een vrolijk muziekje op, dan is het nog leuker. Je kunt ook een mini-parcours in de kamer (of buiten) maken van blokjes of takjes waar overheen gesprongen moet worden.

Knutsellammetje

Nodig:

 • Print van het lammetje
 • w.c. papier rolletje of 2 wasknijper
 • Watjes
 • Lijm (of dubbelzijdig plakband)
 • Eventueel sierlint.

Print het lammetje op stevig papier of plak het na het printen op stevig papier/karton. Laat dreumes met een kwastje lijm op het lammetje smeren of doe het samen. Je kunt ook zelf hier en daar dubbelzijdig plakband op het lammetje plakken. Dreumes hoeft dan alleen watjes te plakken. Knip het w.c. rolletje doormidden en knip elke helft aan weerszijden een beetje in (ongeveer 1 cm). Schuif het lijf van lammetje in de twee pootjes. Plak nog wat stukjes watjes op de poten. Je kunt ook in plaats van een w.c. rolletje, twee wasknijpers als pootjes gebruiken. Knijp in dat geval de wasknijpers onderaan het lijf van lammetje. Plak tot slot het hoofd van lammetje op het lijf. Een strik om de hals maakt het lammetje nog leuker!

Sommige dreumesen vinden watjes eng. Die pluizen voelen gek en als er een restje lijm op zit, blijft het plakken aan je vingers, brrrrr! Pak in dat geval eerst zelf een watje en laat dreumes rustig voelen totdat hij het zelf durft te pakken.

We zingen het Liedje 'lammetje, lammetje, lammetje

Lammetje, lammetje, lammetje
Kom toch eens over mijn dammetje
Lammetje zoet, lammetje klein
Wil jij wel mijn vriendje zijn?

Een leuk boek om met dreumes te lezen en te bekijken is 'Dikkie Dik lentekriebels' van Jet Boeke.

Lentefeest

Lente is eigenlijk feest! Er bloeien buiten zomaar bloemen. Sommige bomen bloeien zelfs! Er komen weer nieuwe blaadjes aan de bomen. Het lijkt alsof iemand, nu de winter is afgelopen, buiten slingers heeft opgehangen. Samen met dreumes gaan we ook een feestje vieren omdat de lente is begonnen. We maken iets lekkers.

Een lekkere bloem!

Nodig per kind:

 • Bord
 • Saté prikker
 • Druiven
 • (kleine) mandarijn
 • Paar plakjes banaan

Haal de schil van de banaan en snij hem in plakken van ongeveer 1 cm dik. Haal de schil van de mandarijn en maak de partjes los. Elk kind krijgt een saté prikker, een aantal druiven, mandarijnpartjes en plakjes banaan. Op de saté prikker worden de druiven geregen. Als dreumes het niet alleen kan, doe je het samen met hem. Leg de prikker met druiven op het bord. Bovenaan de prikker wordt een plakje banaan geregen. Dit is het hart van de bloem. Rondom het hart worden in een cirkel de partjes mandarijn gelegd. Even kijken naar de mooie bloem en dan… lekker opeten!

Week 4

In de lente is dreumes veel meer buiten dan in de winter. Maar niet alleen dreumes, ook de koeien gaan naar buiten! Wat hebben ze een pret. De hele winter in de stal en nu mogen ze lekker rennen en springen in het gras. Geen koeien in de buurt? Bekijk dan samen met dreumes dit filmpje.

Springende koe

Weet je nog dat de lammetjes zo goed konden springen en huppelen? De koeien die voor het eerst weer in de wei komen, doen dat ook. Spring je mee? Teken buiten met stoepkrijg een lange streep. Laat dreumes van de ene kant naar de andere kant van de streep springen.

Knutselkoe

Nodig:

 • Print van de knutselkoe
 • Stevig wit papier
 • Splitpennen of touwtjes
 • Schaar

Print de afbeelding van de knutselkoe. Laat dreumes met een zwart potlood of een zwart wasco krijtje de koe vlekken geven. Knip zelf de verschillende stukken van de koe uit. Op de aangegeven plaatsen, gaatjes maken om de poten en staart van de koe vast te maken. Je kunt dit ook met splitpennen doen. Laat dreumes tot slot de kop van de koe op het lijf plakken. Spannend waar de koeienkop terecht komt….!

Maak je gebruik van het Bubobord? Print dan deze koe, lamineren en uitknippen. Plak aan de achterkant van de onderdelen stukjes klittenband. Laat dreumes de koeienpuzzel op het bord maken.

Een koetje en een kalfje

Muziek, Aantekeningen, Geluid

Leuke liedje:

Een koetje en een kalfje
Die liepen in de wei
Toen kwam er een heel dik varkentje voorbij
Dat zei, dat zei: geef dat kalfje maar aan mij
Nee, zei de koe, boe, boe, boe
Nee, zei de koe, boe, boe, boe

(luister voor de melodie hier)

Scroll naar boven