Dit ben ik

Heb jij jezelf wel eens goed bekeken? En kijk eens naar een ander! Twee armen en twee benen, een buik en een hoofd. Maar er is nog zoveel meer te zien. Kijk je mee?

Week 1

Kijk eens hoe je lijf er uit ziet. Je kijkt naar jezelf en je kijkt naar een ander. Wat zie je allemaal?

 • twee armen
 • twee benen
 • hoofd
 • buik


Print de afbeelding dit is mijn lijf, lamineer hem en plak hem op de buik van Bubo.

Kijk eens naar je armen: je armen zijn verdeeld in twee stukken. Je bovenarm loopt van je schouder naar je elleboog. Je onderarm loopt van je elleboog naar je pols. Je hand zit aan je pols vast en heeft 5 vingers. Probeer eens om de stukken van je arm te bewegen. Ga er maar eens goed voor zitten. Wanneer beweeg je je bovenarm? Wanneer beweeg je je onderarm en wanneer je hand met vingers?

Bedenk zoveel mogelijk bewegingen en beweeg het met elkaar. Wat kun je met je arm veel dingen doen! 

Kijk eens naar je benen: je benen zijn ook verdeeld in twee stukken. Je bovenbeen loopt van je buik tot je knie. Je onderbeen loopt van je knie tot je enkel. Je voet zit vast aan je enkel en heeft 5 tenen. Probeer eens om alle stukken van je been te bewegen. Je kunt gaan zitten of gaan staan. Wanneer beweeg je je bovenbeen en wanneer je onderbeen? Wat doe je met je voeten?

Kijk eens naar je hoofd: je hoofd is heel bijzonder! Er is zoveel te zien: ogen, neus, mond, oren en nog veel meer! En wat kun je daar allemaal mee doen?

Kijk eens naar je buik: je buik is heel belangrijk. Want boven je buik zie je op je nek je hoofd. Aan de zijkanten van je buik zitten je armen en onderaan je buik zitten je benen. Je lijf lijkt wel een puzzel! In je buik gebeurt er ook vanalles. Dat kun je niet zien, maar soms kun je het wel horen. Ga maar eens met je oor op de buik van een ander luisteren. Hoor je zijn hart kloppen? Hoor je de buik borrelen van het eten en drinken?

Hoe groot ben jij?

Om al deze onderdelen van het lijf eens goed te bekijken, is het leuk om de kinderen op een vel papier te laten liggen en een omtrek van hen te maken. Ook kun je wanneer de zon schijnt de schaduw van het kind buiten op tegels omtrekken met stoepkrijt.

De kinderen zullen versteld staan van hun grootte en de lengte van hun armen en benen.

Ons lijf is natuurlijk niet kaal en bloot. Er groeit haar op je hoofd, kijk er maar eens goed naar. Welke kleur heeft je haar? Is je haar lang of kort, krult het, of is het stijl?

We hebben kleren aan: een broek of een jurk. Een trui of een blouse. Sokken voor je voeten. Welke kleren draag jij? Laat de kinderen hun kleren benoemen en ook de kleren van de ander. Elk kledingstuk bedekt een deel van je lijf. Waar horen je sokken? Waar hoort je trui?

Kinderen vinden het vaak erg grappig wanneer een kledingstuk 'verkeerd' wordt aangetrokken. Bijvoorbeeld een sok om je hand. Een broek op je hoofd. Laat ze lekker hun gang gaan, plezier verzekerd!

Ik word aangekleed!

Wat heb je nodig:

 • scharen
 • stroken papier
 • wol
 • lijm
 • verf en kwasten
 • (eventueel) sponsjes
 • oude tijdschriften

We beginnen bij het hoofd van onze pop: er mag een mooie bos haar op worden geplakt. De hele jonge kinderen scheuren van de stroken papier kleinere stukjes en plakken dit op het hoofd. De wat grotere kinderen knippen de stroken papier in stukken of knippen draadjes van de bol wol. 

Dan komen de kleren aan de beurt: een broek, een trui of een rok met een shirt. Laat de kinderen kiezen waarmee ze de kleren voor hun pop willen maken. Verven of plakken of beide? 

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven