Daar vliegt een bij!

Week 1

Midden in het veld staat een huisje. Het is geen gewoon huis. Het lijkt ook helemaal niet op een gewoon huis, met een deur, ramen en een dak. Het lijkt wel op een grote kist. Als je dicht bij het huis staat, kun je horen wie er in het huis wonen ‘zzzzzzzzzoem, zzzzzzzzzzoem’. In het huis wonen bijen. Het is een bijenhuis. En in dat bijenhuis zijn heel veel kamertjes, wel honderd! In sommige kamertjes wonen larfjes, dat zijn babybijtjes. In andere kamers zit honing. En in één van die kamertjes ligt een eitje, een bijeneitje. Wie zorgt er voor dat eitje? Dat doet Wilma de werkster. Ze let goed op wanneer het larfje geboren wordt. En wie heeft die eitjes gelegd? Dat heeft de grote bijenkoningin gedaan. Het zal niet zo lang meer duren voordat het larfje uit het eitje kruipt. Na 1, 2, 3 dagen…. gaat het eitje open en kruipt er een klein bijenlarfje uit. Hoera! Het larfje is geboren!

Print de illustraties bij dit thema.

Zoemen van de bij

Je hebt vast wel eens een bij horen zoemen. Kan jij ook het geluid van een bij nadoen? 'zzzzzzzzzzzzzz'. Wil je een bij horen zoemen? Klik dan hier.

Weet je hoe een bij het zoemgeluid kan maken? Komt het geluid uit haar mond? Of komt het geluid door de vleugels? Nieuwsgierig geworden? Klik hier om erachter te komen. 

Het bijenhuis

We maken mooie kamers in het bijenhuis. De bijen maken helemaal zelf een mooi bijenhuis met heel veel kamers. We stoppen in de kamers kleine bijeneitjes.

Print de afbeelding van de honingraat
Knip kleine eitjes uit geel papier en laat de kinderen in elk kamertje een eitje plakken.

Nodig:

 • print van de honingraat
 • geel papier
 • schaar en lijm

Zoek de bijeneitjes

De eitjes van de koningin zijn uit het bijenhuis gevallen. Ze liggen overal in het gras. Alle bijen moeten helpen om de eitjes weer netjes in de kamers van het bijenhuis te brengen. Help je mee? 

Nodig:

 • aantal eierdozen
 • wattenbolletjes

Leg een aantal eierdozen op de tafel. Verstop (terwijl de kinderen hun ogen dicht doen) een flink aantal wattenbolletjes (bijeneitjes) in de kamer. Laat de kinderen de wattenbolletjes zoeken en in de eierdozen (raten) stoppen. Eventueel muziek: zolang de muziek speelt, mogen de kinderen zoeken. Als de muziek stopt, tellen we de eitjes.

In het grote bijenhuis is het altijd erg druk. De bijen vliegen naar binnen en naar buiten. Sommige bijen blijven in het bijenhuis en zorgen voor de baby-bijtjes. Maar er is een bij die het allerbelangrijkste is en dat is de koningin. De bijenkoningin is wel groter dan de andere bijen en ze legt heel veel eitjes.

Hoe ziet een bij eruit?

Print de afbeelding van de onderdelen van de bij. Neem een gekleurd vel papier. Knip de onderdelen uit en laat de kinderen proberen de buik, vleugels en kop van de bij op het papier te plakken. Leg er een voorbeeld bij en laat ze daarna hun gang gaan. Als alles opgeplakt en gedroogd is, mogen de kinderen ogen in het hoofd tekenen en 6 pootjes onderaan de buik. De bij kan hierna mooi gekleurd worden.

Nodig:

 • Afbeelding onderdelen bij
 • Gekleurd A-4
 • Schaar
 • Lijm
 • Lijmkwasten
 • Pennen, stiften of wascokrijtjes

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven