Assepoester in de herfst

Aan de hand van het sprookje van Assepoester dat door Dick Bruna is verteld en getekend, gaan we de herfst in. De pompoen speelt een belangrijke rol, maar ook de herfstblaadjes, kastanjes, eikels en beukennootjes. Het schoentje en de klok die twaalf uur slaat...

Week 1

Koop een grote pompoen en zet hem binnen handbereik van de kinderen. Let er wel op dat je een eetbare pompoen koopt want in week 4 wordt er soep van gemaakt!


Laat de kinderen de pompoen voelen, tillen en ruiken. Klop eens op de pompoen: hij klinkt hol. Welke kleur heeft de pompoen? Is hij zwaar?

De plaatjes in het boek van Dick Bruna kun je eenvoudig natekenen. Laat de kinderen het inkleuren of doe dit zelf. Plastificeer de afbeeldingen en plak er zelfklevend klittenband achter. Plak de figuren op het Bubobord. Let op: Denk er aan dat je klittenband met haakjes koopt, niet met oogjes.

Vertel het verhaal van Assepoester uit het boek en geef de kinderen ruimschoots de tijd om mee te praten. Plak hierna de figuren op Bubo en vertel het verhaal nogmaals. Je zult zien dat de kinderen het verhaal ook willen vertellen of willen aanvullen.

Assepoester moet al het werk alleen doen: alleen opruimen, alleen blaadjes harken, alleen de borden en kopjes afwassen (bedenk er zoveel bij als je wilt, mits het voor de kinderen herkenbaar is). Haar twee zussen doen helemaal niets! Is dat aardig?

Helpen wij elkaar? Ruimen we samen op? Maken wij samen de spullen schoon? Waarom?

Activiteit

We gaan een stevige bezem maken om Assepoester te helpen de blaadjes bij elkaar te vegen. Ga naar het bos of naar het park en zoek een rechte, stevige tak. Dit wordt de bezemsteel. Zoek dan met elkaar kleinere dunne takjes uit, maar wel lang genoeg om de bezem te maken. Stop alles in een grote tas. Neem ook andere dingen mee die de kinderen vinden, zoals blaadjes, eikels en kastanjes.

Leg de inhoud van de tas thuis op een groot kleed. Neem een stevig stuk touw en bind de kleine takjes stevig rondom aan de onderkant van de grote, dikke tak. Knip de uiteinden van de kleine takjes eventueel op de goede lengte. Bind om de bezemsteel een kaartje met daarop de naam van de maker.

Dan is het tijd om de bezem te gaan gebruiken. Ga er lekker op uit en zoek een hoop blaadjes, veeg dit met elkaar op een grote hoop en …… springen maar! Gooi de blaadjes in de lucht, veeg ze weer bij elkaar, spring er weer in!

Bestel één of meerdere thema's

De getoonde thema's laten de activiteiten zien van 1 week. Een volledig thema omvat 4 weken. De prijs van een thema bedraagt € 3,95. Wanneer je één of meerdere thema's bestelt, ontvang je een leuke Bubosleutelhanger!

Bestel hier
Scroll naar boven